top of page

VIII Национален пленер по живопис беше открит в Благоевград

Културните мероприятия в Благоевград не спират и през лятото!Национален пленер по живопис „Живописни технологии в съвременното изкуство“ беше открит в двора на къща-музей „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето“ в квартал Вароша. Пленерът събира в Благоевград едни от най-добрите художници в България, селектирани от куратора Сашо Стоицов. Събитието продължава до 19-и юли

Национален пленер по живопис „Живописни технологии в съвременното изкуство“ беше открит в двора на къща-музей „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето“ в квартал Вароша. Пленерът събира в Благоевград едни от най-добрите художници в България, селектирани от куратора Сашо Стоицов. В рамките на симпозиума може да бъде видян уникалният почерк на Антони Райжеков, Гълъб Гълъбов, Елена, Назърова, Мария Налбантова, Миа Момчилова, Пламен Бонев, Сашо Виолетов и София Грънчарова.


Пленерът беше открит от Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Иван Милушев, директор на Градска художествена галерия и Сашо Стоицов, който е куратор на симпозиума.

„Благодарим Ви, че вашите произведения ще станат част от колекцията на Благоевград. Надяваме се тук, не след дълго, да имаме и един музей на съвременното изкуство. Симпозиумът съвпада с Лятната академия на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, която се организира за първи път. Децата творят тук, в квартал „Вароша“, където е и домът на пленера и аз се надявам, че ще има една много успешна симбиоза между различните поколения. С нетърпение очакваме и изложбата с произведенията на авторите, участващи в VIII издание на пленера , която ще бъде открита на 19 юли в Градска художествена галерия“, каза в част от приветствието си Силвия Домозетска.

Концепцията на „Живописни технологии в съвременното изкуство“ е автори работещи с различни медии в съвременното изкуство да “оставят своя отпечатък” с конвенционални средства в уникална за България колекция, събирана от седем години в Благоевград. Колекцията има за цел да представи, колкото може по-голям спектър от художници работещи съвременно изкуство в България. Работите са основа за бъдещ Музей за съвременно изкуство в Благоевград. Това е опит да се запълни голямата празнина от липса на селектиране на работи от съвременно изкуство по време на прехода.

Участниците в пленера оставят по 2 работи за колекцията за Музей за съвременно изкуство в Благоевград.


Югозапад Днес

bottom of page