top of page

TheMayor.EU: Благоевград бе сред първите градове, които се отзоваха на кризата с бежанците

Емоционалното посрещане на украински бежанци в Благоевград в началото на седмицата влезе и в международните издания. От европейската платформа TheMayor.EU отбелязаха съвместните усилия на Община Благоевград и ФК "Пирин" по евакуацията и посрещането на автобус с 25 украински бежанци, сред които и деца. Кметът на Благоевград Илко Стоянов бе цитиран с думите си, че ще направи всичко възможно да социализира максимално бързо бягащите от войната в Украйна


Посрещането на украински бежанци в Благоевград влезе в международни издания като платформата TheMayor.EU, специализираща в отразяването на региони и общини от цяла Европа. "Вчера местните власти в Благоевград посрещнаха първата вълна бежанци от Украйна в града. Въпреки, че е далеч от границата с Румъния, Благоевград бе един от първите градове, които решително се отзоваха на кризата и предложиха дом на бежанците в свободните общински жилища в града", се казва в статията. От TheMayor.EU отбелязват, че ФК "Пирин" и Община Благоевград са обединили усилия по превозването и приемането на бягащите от войната и обръщат внимание на факта, че пристигналите украинци са предимно майки с деца, които се нуждаят от помощ.

От изданието съобщават, че в помощ на бежанците работи и Координационнен център към Община Благоевград, в който се приемат продукти от първа необходимост за бягащите от военния конфликт в Украйна. Кметът на Благоевград Илко Стоянов, който посрещна бежанците бе цитиран с думите си, че ще направи всичко възможно да ускори процеса по социализация. "Това е изключително емоционален момент. Всички сме човешки същества и най-тъжното нещо е, че тези деца са изпратени тук от бащите си, които останаха да защитават страната си. Ще направим всичко по силите ни да осигурим прилични условия на живот за идващите", бе цитиран да казва градоначалникът на Благоевград.

.

Повече от материала може да намерите тук : TheMayor.EU


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page