top of page

The Mayor.EU: Благоевград ще предлага незаети общински жилища на украински бежанци

Решението на кмета на Благоевград Илко Стоянов да приюти украински бежанци в незаетите общински жилища в града влезе в престижното европейско издание The Mayor.EU. В статията се посочва, че Община Благоевград е една от първите общини, която взема подобно решение и цитира думите на градоначалника, че в това отношение Благоевград може да бъде пример за цяла България.Един от най-престижните европейски портали The Mayor.EU публикува статия за решението на кмета на Благоевград Илко Стоянов да предостави незаети общински жилища на украинските бежанци. "Благоевград е една от малкото общини в България, която има солидна, функционална и социална жилищна политика. Общинските жилища са построени по европейската оперативна програма "Региони в растеж". Решението на кмета идва след нарастващия брой украински бежанци, бягащи от руската инвазия", се казва в статията. От изданието посочват още, че кметът Илко Стоянов е категоричен, че приемането на бежанците няма да ощети местното население, което желае да ползва общинско жилище.

"Още в края на миналия месец Община Благоевград създаде център, който да координира и помогне на украинските бежанци, където доброволци помагат с дарения, превоз, превод и др. Кметът Стоянов посочи, че местните власти трябва да реагират колкото се може по-бързо, за да помогнат на жертвите от войната в Украйна", пишат от европейската платформа.

Статията завършва с цитат от думите на благоевградския градоначалник Илко Стоянов към Общинския съвет в града: "Не се страхувайте, че ще бъдем първи! Напротив, бъдете горди да се превърнете в добрия пример за България и света".


Цялата статия на английски език може да намерите тук:

https://www.themayor.eu/en/a/view/blagoevgrad-offers-vacant-social-housing-to-ukrainian-refugees-10101


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page