top of page

"Rеndez-vous in the 80's" в Градската художествена галерия – културен диалог за близкото ни минало


Културната програма "Rеndez-vous in the 80's", която ще се реализира в Градската художествена галерия в Благоевград, има за цел чрез изкуството да отвори диалог за близкото минало на България. Събитията, включени в програмата правят препратка към осемдесетте години в България с идея за размисъл.Програмата включва – на 20.08.2021 г. (петък) – фотографска документална изложба на Мартин Младенов, чрез която публиката ще се потопи във времето и спомените от края на един политико-исторически период, видян през очите на един юноша, какъвто е бил фотографът в момента на заснемането на изображенията. Във фотографиите няма критика, няма и възторг, има конкретност, естественост. Мартин Младенов заснема над 1500 кадъра от своята десета до осемнадесета годишна възраст. От тях е представена селекция от 40 фотографии, които чрез своята естетика на черно-бяла документална фотография, потапят наблюдателя в ежедневието на Човека през периода. Виждат се: празнични дни, детски игри, субкултурите в големите градове, урбанистични пейзажи, портрети и т.н.


В деня на откриването на изложбата, публиката ще има възможност да се запознае и с пиесата "Вернисаж", написана от Вацлав Хавел, преведена от самия Мартин Младенов, който освен фотограф е и преводач от чешки език.

Пиесата ще бъде представена от актьори от Драматичния театър "Никола Вапцаров" – Благоевград. Режисьор на постановката е Маргарита Мачева, а актьорите са: Мариана Бонева, Иван Николов, Нено Койнарски.

На откриването ще присъства и издателство Black Flamingo Publishing, което разпространява книгите на Вацлав Хавел в България.

Ето и програмата в първия ден – 20-и август:

18:00 часа – Театър на маса № „Вернисаж“ от Вацлав Хавел, представена от Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград;

19:30 часа – Откриване на фотографската изложба на Мартин Младенов;


Програмата "Rеndez-vous in 80's" включва и прожекция на документалния филм "Рокендрол" на Борислав Колев, който припомня за групите родени през 80-те, като „Ахат“, „Ревю“, „Ера“, „Нова генерация“, „Контрол“, както и по-късните „Хиподил“ и „Ер малък“. Това събитие е на 29.08.2021 г. от 19.00 ч., отново в Градската художествена галерия.

Организатор и куратор на програмата е Савина Топурска, с изключителната помощ на Община Благоевград и със съдействието на Градската художествена галерия, Драматичния театър "Никола Вапцаров" – Благоевград и издателство Black Flamingo Publishing.

Всички събития са с вход свободен. Заповядайте, за да си спомним, да поговорим и продължим да градим общото ни бъдеще!


bottom of page