top of page

306 семейства от Благоевград ще получат помощ за новородени преди Великден

Хубавата новина за младите родители на Благоевград! В условията на световна икономическа криза, градоначалникът Илко Стоянов спази обещанието си и отпусна близо 300 000 лв за стимулирането на родителите с малки деца. Припомняме, че предишната администрация беше спряла помощта с доводите, че няма пари.По разпореждане на кмета на Благоевград Илко Стоянов бяха преведени 292 300 хиляди лева по сметките на 306 родители, кандидатствали и отговарящи на условията от Наредбата за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца.

Средствата са изплатени на всички, подали документи към края на 2021 година, както и на кандидатите, депозирали заявления до края ма м. февруари 2022 г.

Въпреки нелеката икономическа ситуация, общинското ръководство съумява да подкрепя младите семейства и продължава да работи в посока осигуряване на по-добри условия за децата на Благоевград.

Съгласно решение на Общински съвет – Благоевград сумата за първо дете при родител с висше образование е 900 лева, 600 лева за родител със средно образование, 200 лева за родител с основно образование.

За второ дете при родител с висше образование паричната помощ е 1100 лева, при родител със средно образование 800 лева, при родител с основно образование 250 лева.

За трето дете при родител с висше образование сумата е 2000 лева, при родител със средно образование е 1000 лева, при родител с основно образование 300 лева.

При раждане на близнаци, тризнаци и т.н. еднократната парична помощ е 1000 лева, без да се отчита образованието на майката и поредността на децата.

Припомняме, че предишната администрация на кмета Румен Томов (БСП) спря помощта с довода, че няма пари, въпреки че тогава още нямаше финансова криза, война и дори последици от ковид пандемия.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page