top of page

Ще подаде ли оставка военният министър Стефан Янев?

Стефан Янев предизвика вълна от недоволство с коментарите си относно Украйна и отказа си да нарече случващото се там война. От "Демократична България" нарекоха поведението му неадекватно, а Мануела Малеева пусна и петиция за оставка на Янев в Интернет. Премиерът Кирил Петков пък каза пред журналисти, че вече е запознат по темата.


Оставката на военния министър Стефан Янев е една от големите теми у нас около войната в Украйна. В няколко изяви министърът се оплете по отношение на руската инвазия в Украйна като отказа да нарече случващото се "война". Цитатите му от изявления на Владимир Путин също наляха масло в огъня, а критиците започнаха да се съмняват дали пък военният ни министър не е зависим от евентуални обвързаности с Кремъл. С това той си спечели призиви за оставка и протести на граждани пред сградата на БНТ по време на участието си там. В "Панорама" Янев продължи да отстоява тезата си въпреки вълната от недоволство срещу него. "Войната, както я назовават, не е най-големият проблем сега", каза министърът пред учудените погледи на събеседниците си.

Янев коментира още и исканията за оставката му с довода, че ако я подаде, това щяло да развали формата на коалицията и можело да се върви към избори. Дали това обаче е истина? Припомняме, че Янев е военнен министър от квотата на ПП- дори и да бъде заменен, няма как форматът на коалицията да пострада. От коалиционните партньори на правителството също остро разкритикуваха поведението на военния министър. Бившият президент Росен Плевнелиев също поиска оставката му.

"Г-н Янев в първия ден след започването на война в Украйна от страна на Путин беше леко объркан в оценките си и в това какви термини трябва да се използват. И ние го призовахме да бъде по-адекватен. Снощи в „Панорама“ той демонстрира, че става дума за тежка неадекватност. Аз не мисля, че български министър на отбраната трябва да се държи по този начин в момент, в който цивилизованият свят е във война с един обезумял диктатор“, каза Ивайло Мирчев от ДБ по отношение на Янев пред БНТ.


Пред журналисти премиерът Кирил Петков заяви, че е запознат с исканията за оставка на Стефан Янев. Припомняме, че през декември коментарите на военния министър срещу разполагането на допълнителни войски на НАТО у нас предизвикаха мини-скандал в коалицията. Тогава пак се наложи премиерът Кирил Петков да обяснява пред парламента, че позицията на Янев е лична и не коренспондира с позицията на правителството.

Като бивш служебен министър-председател Янев бе сочен за един от най-близките хора на президента Румен Радев, но дори и Радев възрази остро срещу руското нахлуване в Украйна.

В момента в интернет тече петиция за оставката на Стефан Янев, създадена от тенисистката Мануела Малеева. От вчера до днес в нея са се разписали повече от 3000 души. Ето и линка към петицията:Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page