Ще допусне ли областният управител държавата да вземе бившите казарми на Благоевград?

Държавата отново предявява интереси към терена на бившите казарми в Благоевград. Причината- неизпълнени мероприятия. Докато кметът на Община Благоевград Илко Стоянов е категоричен, че няма да позволи имотът да стане държавна собственост, областният управител В. Сарандев изисквал с писма връщането на казармите на държавата. Защитава ли областният управител интереса на благоевградчани и има ли напрежение между Община и Областна управа в града?


Държавата си иска обратно парк „Македония“ в Благоевград с мотива, че не са извършвани мероприятия върху терена в договорения срок. Припомняме, че бившите казарми на Благоевград са болезнена тема за поколение благоевградчани. Няколко кметове се опитваха да се преборят за терена от близо 62 декара като в крайна сметка през 2016-а тогавашният кмет Атансо Камбитов успява да запази казармите като представи пред Министерски съвет проект за изграждане на парк, музей и конгресен център. От 2016-а насам обаче това не се случи и държавата в лицето на областния управител В. Сарандев (БСП) отново се опитва да сложи ръка върху апетитния имот. От тогава насам обаче Общината не успя да изпълни плановете си, нито да организира мероприятия предвид дългата ковид криза. На пресконференция обаче новият градоначалник Илко Стоянов заяви, че бившите казарми ще станат част от иновационнен квартал, който ще включва парк, спортна зала, фестивална площ и др. като вече се търси финансиране това да се случи- така важният за Благоевград имот ще остане владение на благоевградчани

След публикация в местни медии стана ясно, че областният управител В. Сарандев е изисквал с писмо теренът да бъде предоставен на държавата. Пред медии от Областна управа заявяват , че изискването е на МРРБ и че областният управител само изпълнявал указания на министерство. Кметът Стоянов обаче твърди, че инициативата за спора между Областна управа и Община е на бившият областен управител Николай Шушков, който още през миналата година е задействал имота да премине в собственост на държавата. Пред журналисти от местни медии Стоянов бе категоричен, че не само, че няма да даде казармите на държавата, но повдигна въпроса за административна реформа за закриване на областните управи.

"Така ще се съкратят безсмислени чиновнически щатове, още повече че всички държавни институции по места имат директори, които представляват държавата. Областните управи, визирам институцията, не конкредни лица, само пречат на работата на общините. Контролът върху решенията на ОбС , с който в момента са натоварени тези администрации спокойно може да се прехвърли на съда без нуждата от посредничеството им. Що се касае до парк „Македония“, ще повторя, че Община Благоевград е приключила мероприятията още преди крайния срок", казва градоначалникът Илко Стоянов пред Струма.бг.

От известно време насам в публичното пространство се усеща, че Областна управа и Община Благоевград не работят в унисон. В коментари благоевградчани посочват, че се създава усещането, че областният управител, избран от БСП пречи нарочно на работата на кмета, който не е от същата партия. Най-тъжното е, че за тази политическа вражда плащат обикновените граждани, а за благоевградчани остава надеждата, че бившите казарми ще останат собственост на града.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

Източник-Струма.бг