top of page

Чуждестранни студенти от АУБ с отказан достъп до България заради заповед на МЗ

Проблем пред чуждестранни студенти на Американския университет у нас: поради заповед на Министерството на здравеопазването пристигащите от червени зони студенти нямат право да влязат в страната, независимо дали имат ваксинационнен сертификат или ПСР тест.


Международни студенти, които нямат карта за постоянно или дългосрочно пребиваване и идват от червени зони попадат в рестрикцията на заповедта на Министерството на здравеопазването и нямат право да влизат в страната, въпреки че са студенти на висше учебно заведение у нас. Става въпрос за студенти от Монголия, Грузия, Казахстан и др. Според заповедта на МЗ те не могат да влязат в България, независимо дали са ваксинирани или с ПСР тест, тъй като идват от държави, които попадат в червените зони на разпространение на коронавируса.


Тъй като броят на червените ковид зони непрекъснато се променя, това може да се засегне голям брой студенти, разказаха за "Югозапад днес" от АУБ. Засега става въпрос за 10-15 човека. От Американския универститет са уведомили МВР, МЗ и МОН и се надяват проблемът да бъде решен, тъй като учебната година за първокурсници започва на 30 август. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров също е уведомен за проблема. Ако той не бъде разрешен, това означава, че до излизането от червена зона студентите ще преминат на онлайн обучение.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page