top of page

ЧЕЗ обмисля да въведе застраховка "токов удар"


Предвижданата застраховка ще има за цел да обезщетява абонатите в случаите на изгорели ел. уреди в следствие на токови удари и др. За тази цел от ЧЕЗ ще начисляват от 50 стотинки до 1 лев на всяка сметка. По закон обаче електроразпределителните дружества и сега са задължени да обезщетяват абонатите в случай на токов удар. Дали новата "застраховка" няма да е поредната безсмислена такса?


Нова застраховка се предвижда да плащат абонатите на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ в Западна България. Идеята е всеки месец към сметките на домакинствата допълнително да бъдат начислявани по 50 ст. или левче. А със сумата да бъде направена застрахова за електроуредите в дома, така че ако гръмнат, собствениците им да бъдат обезщетени, предава Монитор.


Реализацията на тази идея ще повиши сметките за ток на абонатите на компанията с между 6 лв. и 12 лв. на година. На пръв поглед предложението, оповестено от председателя на Надзорния съвет на новия собственик на ЧЕЗ Асен Христов пред bTV, звучи в интерес на гражданите. По закон обаче, и сега електроразпределителните дружества са задължени да компенсират домакинствата, ако електроуред - например компютър, телевизор или печка, гръмне заради токов удар. "ЧEЗ нe мoжe дa пpeдвиди cвeткaвицитe, тoкoвитe yдapи и вcичкo ocтaнaлo, нo aкo имa eднa мaлкa тaкaвa кoмпoнeнтa, тoвa мoжe дa ce нaпpaви”, обяснява идеята Христов.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page