top of page

ЦИК с недостиг на машини- застрашен ли е вотът в Благоевград?


"При този бюджет от 6,5 млн. лв. няма да може да осигурим допълнителните 1500 машини и всичко, което ги съпътства като подръжка и транспортиране до чужбина, Благоевград и още няколко села", каза говорителят на доставчикът на машините "Сиела Норма". Дали обаче са предвидили машини за евентуален балотаж. Ето развитието на сагата между "Сиела Норма" и ЦИКФирмата доставчик "Сиела норма" обяви, че не може да осигури поръчката при заложената цена от 6.5 млн. лева. Казусът предизвика остри спорове в ЦИК, предаде БТВ. Доставчикът на машините поиска над два пъти по-висока цена - 15 милиона лева. Аргументът е, че колкото по- малко количество се поръчва от тайванските устройства, толкова по-висока е цената. "При този бюджет от 6,5 млн. лв. няма да може да осигурим допълнителните 1500 машини и всичко, което ги съпътства като поддръжка и транспортиране до чужбина, Благоевград и още няколко села", каза за БГНЕС Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела".

Припомняме, че преди време от ЦИК заявиха, че за да се осигури нормален вот са нужни около 10 000 машини.

От "Сиела" казват, че приемливата цена за поръчката на ЦИК е 15 млн. лв., като в случая тук не са начислени печалби за фирмата. Попитан дали има риск предстоящите предсрочни избори да се провалят, Веселин Тодоров каза, че има известен риск, ако ЦИК не преразгледат предложения бюджет. От думите му стана ясно още, че ЦИК са подготвили обществена поръчка, която е само за "Сиела“. Отговорът от ЦИК не закъсня.


"Централната избирателна комисия няма да се подаде на натиска на "Сиела“, заяви говорителят на комисията Цветозар Томов. Той посочи, че ЦИК е взела решение на каква цена да обяви процедурата и няма да промени решението си.


"Ще търсим други възможности, защото ние харчим пари на данъкоплатеца и не можем да си позволим да бъдем обект на такъв икономически натиск, защото фирмата изпълнител се е озовала в монополна позиция“, каза Томов. В същото време той отбеляза, че вратата остава отворена и ако "Сиела“ премисли и реши да кандидатства за процедурата, ЦИК ще преговаря с нея. "Ще търсим други възможности и продължаваме да работим по организацията на изборите. Имаме 9600 устройства, с които може да се осигури по една машина във всички секции, според законовите изисквания“, каза още говорителят. Той категорично отрече да има заплаха за изборите.

bottom of page