top of page

Окончателно: ЦИК все пак уважи жалбата на Илко Стоянов

Молбата на Илко Стоянов да не бъде депутат скара членовете на ЦИК. В крайна сметка след множество скандали и прегласувания, ЦИК окончателно реши да уважи молбата на Илко Стоянов, който вече не е депутат.


ЦИК гласува искането на новия кмет на Благоевград Илко Стоянов, който беше кандидат за депутат от листата на "Има такъв народ", да освободи място в Благоевград. Първоначално комисията гласува решението, но по-късно Йорданка Ганчева, която е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, настоя за прегласуване. При повторното гласуване искането на Стоянов да не бъде обявяван за избран за депутат не събра нужното мнозинство, предава Actualno.com.

Не е ясно какво ще се случи след като Стоянов днес положи клетва като кмет, а ЦИК отказва да не го обяви за депутат- в ЦИК настанаха спорове по темата има ли комисията правомощия да отказва подобна молба. Според говорителят на ЦИК Цветозар Томов тази практика била от 2014 г., а нормалната процедура изисквала избран за депутат да поиска да бъде освободен от институцията, в която е избран. Според Томов с подобни решения ЦИК насърчавала подвеждане на избирателите. Тя била въведена от ЦИК през 2014 г., за да не бъде обявен за избран за евродепутат Делян Пеевски.

"Аз съм член на ЦИК от 2014 г. и не помня да съм бил подлаган на какъвто и да било натиск. Лично право е на всеки да изрази волята си и да каже дали да бъде или да не бъде избран", заяви Георги Баханов, член на ЦИК. Дори в Европейския парламент има практика на първото му заседание да няма празни места, добави Йорданка Ганчева. Личната воля трябва да бъде зачитана, настояха Красимир Ципов, член на ЦИК и секретарят на комисията Севинч Солакова. Тя напомни, че такива откази гласуват и общинските избирателни комисии и посочи, че не отговаря на истината твърдението, че тази практика е от 2014 г.


"Моля ви за повече разум, за да не стигаме до такива абсурдни решения. ЦИК не може да вземе решение против волята, на който и да било депутат. По същата логика кандидати, избрани от два района, означава, че ние ще им кажем от къде да са народни представители. Насила ли ще накараме някого да положи клетва? Това е на инат! Не приемам решения взети на инат! Ако гласуваме различно според квотата, от която сме избрани, означава, че нямаме никаква експертиза. Поставяме в риск една цяла община - г-н Стоянов сега кмет ли е или е депутат? А в другия случай ще накараме някой да стане депутат по волята на ЦИК", каза председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Предложението за прегласуване на искането на Илко Стоянов не събра нужното мнозинство. В ЦИК са постъпили още две заявления за отказ от обявяване на избрани за депутати. Не стана ясно от кого са те. Така според част от членовете на комисията ЦИК няма как да премине към следващата точка от дневния ред, с която трябваше да обяви окончателните резултати от вота на 11 юли и разпределението на мандатите. Заседанието бе прекъснато.


По данни на БНТ, ЦИК все пак уважи молбата на Илко Стоянов. Той вече не е депутат, а остава кмет на Благоевград.


И. Атанасов

bottom of page