top of page

Цигарите поскъпват

Лоши новини за пушачите- предстои плавно поскъпване на цигарите. Най-разпространените марки ще вдигнат цените си с около 0,20 стотинки засега. Поскъпването обаче ще продължава в следващите две години.Поетапно увеличение на акцизните ставки за тютюневите изделия от 1 юли 2022 г. и следващите две години предвижда правителството. За намерението става ясно от средносрочната бюджетна прогноза, която съпътства законопроекта за държавния бюджет, публикуван за обществено обсъждане от финансовото министерство, съобщава „Сега“.

Така въпреки уверенията на новата власт, че няма да има вдигане на данъци, цигарите ще поскъпнат от средата на годината именно заради по-висок налог.

От 1 юли 2022 г. акцизната ставка за цигарите ще стане 187 лв. на 1000 къса при 177 лв. от 1 януари. Което означава поскъпване на кутия цигари с около 20 стотинки.

За насипния тютюн ръстът ще е от 152 лв. на 159 лв. на кг, а за електронните цигари – от 233 лв. на 244 лв. От увеличените акцизи в бюджета се очакват 100 млн. лв. повече тази година.

В следващите две години акцизът на цигарите ще нарасне до 196 лв. за 1000 къса, считано от 1 юли 2023 г., и до 206 лв. от средата на 2024 г., пише в тригодишната бюджетна прогноза

В същото време финансовият министър Асен Василев не беше категоричен дали ще има повишение на акцизите тази година. „От 1 юли с актуализацията на бюджета бихме повишили ставките, ако има предложение от бизнеса“, каза той днес пред БНТ. Василев посочи, че до момента няма такива предложения от бизнеса.


Източник: БНТ/ в-к "Сега"

bottom of page