top of page

Цветозар Томов: Ниската избирателна активност в Благоевград не е заради машинното гласуване

Според говорителя на ЦИК няма връзка между ниската избирателна активност и машинното гласуване в Благоевград


"Не можем да потвърдим хипотезата, че активността беше ниска в Благоевград заради машинния вот. В Памидово и Жълти бряг например картината беше различна. А и в самия Благоевград имаше хартиени секции, където пак е ниска активността на гласуващите." Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред бТВ по повод частичните избори в Благоевград .

На въпрос защо на места в страната се е случвало така, че членовете на секционната комисия да могат да виждат за кого гласува човекът пред машината, Томов отвърна, че когато инструктират гласуващите, членовете на СИК могат да стоят единствено на два метра срещу него, без да имат видимост върху екрана и без правото да задават въпроси, свързани с информация за вота.


Говорителят на ЦИК каза още, че дори 100 годишен избирател е успял да гласува за 4 минути и 11 секунди, затова и машините се изключват след пет минути и половина, а ако случайно гласуващият превиши времето си, членовете на СИК ще я включват обратно. Томов допълни, че оставащите 13 дни до парламентарните избори ще бъдат напрегнати, тъй като няма как да бъде иначе при въвеждането на нова технология.

bottom of page