top of page

Цвета Рангелова представи приоритетите си за управление на Благоевград

Кандидатът за кмет на Благоевград от ПП "Възраждане" Цвета Рангелова представи приоритетите си за управление на града и обеща реални мерки, които да подпомогнат икономиката на Благоевград


Липсата на инвеститори в града е резултат от лошото управление на града през последните 10 години. Управляващите вместо да създават благоприятен климат за работа, както на съществуващите в общината предприятия, така и за привличане на нови инвестиции, унищожиха съществуващата и работеща икономика и създадоха лош имидж за външните инвеститори. Наложи се обществено мнение за корупция и недопускане на конкурентни дейности и фирми на приближените до властимащите. На практика през последните години се даде възможност за работа единствено на приближени до местната власт фирми, които печелеха обществените поръчки и апетитни търгове и концесии, всички в ущърб на общината и гражданите – данъкоплатци.


Благоевград има нужда на първо място от сигурност за съществуващия бизнес, от осигуряване на естествена, конкурентна среда за всички работещи и плащащи данъци местни фирми. Икономиката на града ще се „съживи“ с предприемане на категорични и безкомпромисни мерки по незабавно спиране на корупцията във всичките й форми и при публично управление на парите и активите на общината. Електронното обслужване на административните услуги ще миниминизира ежедневния рекет от най-ниско ниво на администрацията.


Оценка на икономическото състояние и рентабилност на общински обекти, които в случай, че не генерират приходи за хазната биха могли да се отдадат на концесия на инвеститори, които да направят модерни съоръжения, които да привличат туристи, респ. да се генерират приходи, без да се налага общината да харчи пари затова. Разбира се, тук е много важно да се каже, че концесионните договори следва да бъдат в полза на общината, а не както до сега в полза на концесионера, от което да се трупат несъбираеми огромни задължения.


Това са реални мерки, които биха могли да бъдат изпълнени, тъй като изборите за кмет на Община Благоевград са частични такива и е необходимо гражданите да знаят, че програмите, които кандидатите представяме са в рамките на този срок от две години 2021-2022г., като също така е важно да се знае, че бюджетът на общината за 2021 година е гласуван вече. Затова програмата ни е реална и възможна в рамките на този двугодишен мандат. Ако бъде изпълнена, тя ще даде отлична основа за изтласкването на града ни от дъното, на което се намираме.Липсата на средства, на работеща икономика, на адекватно заплащане води неминуемо до спад или липса на културен и социален живот в града. Необходимо е да се възродят добрите традиции, с които преди години Благоевград беше известен в страната като един от културните центрове. Общината трябва да рекламира програмата на драматичния театър „Никола Вапцаров“, на Камерна опера, както и на ансамбъл „Пирин“, да се популяризират представленията, да се стимулират финансово нови постановки и представления и да бъдат оставени творците да работят спокойно, без заплаха за партийни назначения и подмени. В културата и изкуството няма място за политика.


Друг проблем в града е унищожаване чрез безразборно застрояване на всички зелени площи, на мястото на които „изникнаха“ множество, наблъскани една до друга кооперации, които от една страна лишиха хората от паркове и градинки, а от друга създадоха инфраструктурни проблеми. Ние смятаме, че е необходимо спешно изработване на конкретна визия по общия устройствен план – къде Благоевград ще развива индустриална зона, къде ще се развива жилищно, къде ще са зелените площи. В момента се разрешават на парче строителство на всякакви обекти независимо от зоната – промишлена или жилищна, което е бомба със закъснител. Общият устройствен план на града трябва да е изработен с визия години напред.


Благоевград има отлични културни, природни забележителности и климат. Това са ресурси, които не са използвани до сега. В програмата ни са залегнали редица мерки в тази посока, които не изискват финансов ресурс, а единствено желание.

Една от тях е отваряне за гражданите на парк Македония, презентиран през 2017година като парк за отдих и фестивали, но веднага след това заключен за гражданите до днес. Този парк, разположен на няколко декара може да бъде отлично място за отдих, развлечения и туризъм. Много благоевградчани дори не знаят за съществуването на Обсерваторията в парк „Ловен дом“. Ако тя бъде отворена за посещения и с цел привличане на туристи, това ще доведе до генериране на доходи в града.

В рамките на града и близо до него има отлични природни дадености за изграждане на велоалеи, в това число и за планински велотуризъм, които ще доведат хиляди туристи през по-голямата част от годината заради благоприятния, мек климат в района. Реклама на ски туризмът в местността Бодрост, подобряване на пътната настилка, водеща до там.


bottom of page