top of page

Цвета Рангелова: Народният представител трябва да решава проблемите на хората и да бъде близо до тях

"Не ми е известно депутатите от Пиринския край да са свършили каквото и да било, независимо, че повечето от тях бяха част от коалиционното правителство и така имаха всички лостове, но явно не са имали желание да свършат каквото и да било. Ще ми се да доживеем времето, в което народният избраник ще бъде близо до хората и с амбицията да решава проблемите им, а не да вижда в това си качество единствено подобряване на своя стандарт на живот", каза в интервю кандидат-депутатът от "Възраждане" в Благоевград Цвета Рангелова. Вижте ощеКой е основният Ви приоритет като кандидат-депутат, представляващ област Благоевград?

Предвид обезлюдяването на цялата ни област поради лоши условия на живот – липса на работа, липса на адекватно заплащане особено за квалифицирания труд за мен особено важен е проблемът с демографската криза. Знаете ли, че миграцията започва на 14 годишна възраст вече, че масово гимназистите и техните семейства напускат града и отиват в София където родителите получават по-високи доходи, а децата образование, перспективи и много възможности за извънкласни форми на обучение и развлечение? Това е тревожна тенденция от години. Тревожна, но обяснима предвид състоянието на града ни. Така че, демографският ни проблем е както в посока да не се раждат деца или такива, които не дълго след раждането си мигрират със семействата си от града. За преодоляване на демографската криза е необходимо адекватно подпомагане на родителството и адекватна подкрепа от държавата за всяко българче, както и подкрепа за традиционното българско семейство, осигуряване на среда за нормален стандарт на живот чрез работа върху повишаване доходите на съгражданите ни.Как оценявате свършеното от депутатите от Пиринския регион до този момент?

Не ми е известно да са свършили каквото и да било, независимо, че повечето от тях бяха част от коалиционното правителство и така имаха всички лостове затова, но явно не са имали желание да свършат каквото и да било. Нещо повече, знам, че не са потърсили местната власт за разговор или съдействие по многото проблеми, които имаме като район и за решаването на които избирателите ги изпратиха в НС. Като човек, който от почти 30 години живее в Благоевград мога да кажа и че не съм ги срещала в града ни до скоро, когато започна новата предизборна кампания. Ще ми се да доживеем времето, в което народния избраник ще бъде наистина такъв – близо до хората и с амбицията да решава проблемите им, а не да вижда в това си качество единствено подобряване на своя стандарт на живот. Този извод трябва да ни прави отговорни пред всеки избор, независимо дали касае избор за общински съветници или народни представители. Защото уважаеми съграждани, каквото посеем, това и ще пожънем! Всякаква друга форма на „протест“ във фейсбук или в кафенето е безсмислена.

От какво според Вас се нуждае най-много в частност Благоевград като град?

На първо място се нуждае от будни граждани, които да успеят за защитят правото си на достоен живот. Необходима е финансова самостоятелност на общините категорично. Подобен механизъм не само би засилил гъвкавостта на общините да финансират проектите, необходими на местните общности, за промотиране на региона и привличане на инвеститори, но и би увеличил предвидимостта и разчетността на финансирането за общините. Това е важен въпрос, защото би дал възможност на общините по места да генерират повече приходи, а от там и възможности за реализиране на проекти в полза на гражданите, които ще се явят и техен кредитор. Благоевград се нуждае от животоспасяващи действия във всички сфери – икономика, демография, социален, образователен и културен живот.

От особена важност за нашия район смятам, че е преразглеждане на решението за вето над изграждането на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Спирането на този проект не само би било финансово неизгодно за нас, българите, но и ще се отрази неблагоприятно на отрасли като туризъм и инвестиции.

Незабавни мерки по разрешаване на енергийната криза и кризата с горивата, която ще окаже пагубно влияние върху обеднелите ми съграждани. В тази посока считам, че ние, от Възраждане сме единствената политическа партия, която е в състояние да възстанови икономическите и дипломатически отношения с основния и конкурентен доставчик на газ – Русия. В момента е особено важно всички политици да поставят националния ни интерес над всички други и да се държим като добри стопани – да взимаме решения, които да са в интерес единствено на избирателите ни, защото това са и нашите семейства и приятели, това сме ние.


Първото нещо, което бихте променили ако станете народен представител?

Целите, които сме си поставили за подобряване качеството на живот на хората, изискват законодателни промени за които трябва да работи всеки един народен представител. Законодателни промени, които ще доведат до премахването на административните пречки за нормален живот в градовете, а не лобистки и обслужващи определени кръжоци по интереси. В тази връзка и докато съответните законодателни промени не станат факт, непременно бих променила досегашния отсъстващ и бездушен модел на народно представителство от нашия район в посока подобряване на комуникацията между местната власт, гражданите на областта и народния представител, който има възможност да отправя питания важни за района ни, да дава предложения, да иска и отстоява местния интерес. Това е първото нещо, което бих направила, защото това е и основната задача на всеки един народен представител – да представлява избирателите си, т.е да бъде техния глас и защитник в парламента.


*Предизборна публикация! Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Югозапад Днес


bottom of page