top of page

Херо Мустафа: Санкциите са най-мащабното действие в историята на закона "Магнитски"

Посланикът на САЩ у нас изпрати специално изявление до "24 часа". В него тя каза, че според скорошно проучване Евробарометър се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление.

Ето част от изявлението :


"...Но корупцията пречи на потенциала на страната. Въпреки богатствата преките чуждестранни инвестиции в България продължават да представляват малка част от БВП на страната. В скорошно проучване на Евробарометър се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление. Американски компании постоянно ми се оплакват от корупция.

"...Наскоро САЩ наложиха санкции по Глобалния закон “Магнитски” срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на техните мащабни търговски мрежи, заради участието им в корупционни действия. С тези санкции се замразяват активите на тези лица и свързаните с тях фирми, намиращи се в САЩ или притежавани, или контролирани от лица в САЩ. Освен това на лица в САЩ се забранява да извършват сделки с тях, с което на практика се прекъсва техният достъп до американската финансова система. Тези санкции са най-мащабното действие в историята на Глобалния закон “Магнитски”, осъществено в един ден, и представляват увеличение с 25 на сто на общия брой на лицата и компаниите, санкционирани по тази програма"

"..Корупцията е ендемичен проблем, който изисква непрестанно внимание, усилия и воля. Българското правителство е разчитало отново и отново на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка, за да се похвали с подобрение. Вместо това тези, които ръководят страната, трябва да предприемат решителни действия срещу корупцията на всички нива в българското общество, бизнес и държава, за да покажат, че имат сериозно желание да се справят с безнаказаността и рушветчийството. Те трябва да се ангажират с поддържането на надпартийна, работеща съдебна система и ефективни антикорупционни механизми. Провеждането на реформа в съответствие с принципите на правовата държава с целия наличен обществен ресурс е нелек процес, но с решителни действия от държавното ръководство, гражданското общество и гражданите ще бъде начертан пътят към успеха. Съединените щати имат ангажимент да помагат на своите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят с ендемичната корупция. Ще продължим да осигуряваме помощ, за да могат българските ни приятели да повишат капацитета на своите правоприлагащи и съдебни институции. Но България не бива да разчита само на САЩ, ЕС или други външни фактори за своя успех. Бъдещето на страната зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление. От българските граждани чувам, че искат бъдеще, в което има повече сигурност, демокрация и просперитет. Казват ми, че желаят правов ред и ликвидиране на корупцията. Ние заставаме до всички българи, които решително се стремят да направят своята страна още по- привлекателно място за живеене, работа и отглеждане на своите деца"

Източник : 24 часа

bottom of page