top of page

Херо Мустафа: Независимите медии трябва да бъдат защитавани от олигархични интереси

"Дезинформацията съществува. Фалшивите новини и този термин са част от ежедневния ни език", каза Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ у нас по време на откриването на Национална конференция „Медийна грамотност срещу дезинформацията“. По думите ѝ средно статистически гражданин трябва да може да ги разпознава.
Последиците от дезинформацията са опустошителни, заяви посланикът на САЩ у нас и допълни, че няма страна по света, която да е имунизирана срещу този проблем. "Дезинформацията уронва доверието в обществените институции. Тя насажда конфликт в обществата. Омразата се навдига и се подкопават демократичните институции“, каза Мустафа и подчерта, че независимите медии трябва да бъдат защитавани от олигархични интереси. „Давайте пример и водете с примера си. Никой лидер не трябва да разпространява дезинформация. Тонът на върха е от голямо значение, защото това, което се получава е, че уважението много скоро се превръща в неуважение. Да водим с примера си означава, че трябва да се придържаме към истината, дори когато тя не се радва на популярност. Едно от нещата, които заедно можем да направим, за да се справим с дезинформацията е да научим другите да я разпознават чрез програми медийна грамотност, като развиваме професионалния капацитет на журналистите и браним независимите медии", каза още посланик Мустафа.

„Трябва да сме бдителни, да браним журналистите и да се борим за прозрачност на медийната собственост. Говорете истината, придържайте се към нея и бъдете пример“, посъветва посланикът. Херо Мустафа гордо заяви, че след изказването си ще си постави трета бустерна доза ваксина. Според нея ниският процент на ваксинация се дължи именно на дезинформация.


Източник: Debati.bg


bottom of page