top of page

Фрапиращи злоупотреби в СБАЛО "Свети Мина" в Благоевград

Над 200 000 лева са изчезнали от онкоболницата в Благоевград в схема за източване на средства, в която главно действащо лице бил предишният главен финансист на СБАЛО "Свети Мина" Г. Календерски. Кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че ще подаде сигнал в Окръжна прокуратура и ще предприеме всички необходими стъпки за стабилизиране на единствената онкоболница в Югозапада.


След текущ финансов одит в СБАЛО "Свети Мина" станало ясно, че над 200 000 хиляди лева са изчезнали от общинската онкоболница, заяви на брифинг пред журналисти кметът на Благоевград Илко Стоянов. Злоупотребите установило новото ръководство на болницата, което стъпи в длъжност преди няколко месеца и веднага свика финансов одит.


Схемата за източване на средства била оркестрирана от предишния главен финансист на лечебното заведение Г. Календерски, който пренасочвал парите за лекарства на онкоболни пациенти към взаимноспомагателната каса, на която той самият бил управител. Така публичните пари били изтегляни на каса и потъвали в джоба на предишният главен финансист. Финансовият одит тече и в момента и тепърва ще установява има ли други замесени лица в схемата. В същото време болницата дължи над 300 000 лева на дистрибутори на лекарства, които чакали парите си в продължение на две години.

Не е ясно дали за схемата за източване на средства е знаел предишният ръководител на болницата д-р Георгиев, който бе назначен с конкурс от предишния кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Главният финансист Календерски е бил назначен от д-р Георгиев, а след встъпването на новото ръководство е освободен по взаимно съгласие.

"Груба, цинична и безпардонна злоупотреба с публични пари, за която ще сигнализирам Окръжна прокуратура и ще предприема всички стъпки да стабилизирам състоянието на "Свети Мина". Докато лекарите изнемогват, ние правим благотворителни кампании, някой е присвоил огромна сума пари, довеждайки болницата до критично състояние", каза пред журналисти кметът на Благоевград Илко Стоянов. Заедно с новото ръководство на СБАЛО "Свети Мина" кметът ще проведе среща с всички доставчици на лекарства и незабавно ще спре изтичането на средства.

Припомняме, че СБАЛО "Свети Мина" е единствената онкологична болница в цяла Югозападна България. Тя е общинска болница и поема болните от рак пациенти от няколко общини в региона.


Е. Георгиева,

Югозапад Днесbottom of page