top of page

Фонда на фондовете е финансирал едва 70 фирми у нас в ковид кризата

Защо държавното дружество, което разполага с 1.2 милиарда лева е раздало едва 10% от ресурса си на закъсалия след ковид бизнес и защо процедурата за подпомагане на малките и средни фирми е толкова тромава?В голямо проучване на вестник "Сега" става ясно, че Фонда на фондовете е помогнал само на 70 фирми от избухването на епидемията до сега. Изданието припомня, че през пролетта на миналата година ръководството на държавното дружество „Фонд мениджър на финансови инструменти в България”, по-известно като Фондът на фондовете, даде специална пресконференция, на която обяви, че ще мобилизира 400 000 000 лева в помощ на пострадалия от COVID-кризата бизнес. Тогава тримата изпълнителни директори заявиха, че преговарят с търговските банки да отпускат при облекчени условия заеми на малки и средни фирми срещу гаранции, предоставени от фонда. Ръководството на ФнФ обеща помощта да е достъпна "до няколко седмици", но реално това се случи почти година по-късно.

Освен това, извънредната финансова подкрепа в COVID кризата се оказа доста по-скромна от първоначално обещаната. По линия на ОП "Иновации и конкурентоспособност" на фонда бяха предоставени 158 000 000 лева за гаранции пред търговските банки. Почти през цялата 2020 г. се точеха протяжни процедури по изработването на финансови инструменти, избирането на банки-партньори и договарянето на условията, по които ще се отпускат кредитите. В крайна сметка ФнФ осигурява до 80% обезпечение пред търговските банки, които всъщност отпускат кредита - същото, което прави и ББР с предоставените й 500 000 000 лева от държавния бюджет.


"Инструментът „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ е активен от края на 2020 г., като по-големите институции са стартирали кредитиране от началото на 2021 г. В тази връзка, се очаква по-засилено кредитиране във второто тримесечие на годината", посочиха от ФнФ. Така, към края на март 2021 г. по този "инструмент" има сключени 67 договора с крайни получатели на обща стойност 34 000 000 лева, съобщиха от фонда. Сметката показва, че на фирма се пада средно по половин милион лева заем.

Новата държавна структура обаче се оказа изключително тромава, обрасла с бюрокрация и супер сложни и продължителни процедури, пише изданието. Преди пандемията, за своето 4-годишно съществуване, Фондът на фондовете бе успял да финансира малко над 200 фирми с около 10% от ресурса си. Към края на март 2021 г. данните вече са за 492 подпомогнати фирми, в това число и получилите ковид-кредити. Без тях осигуреното за бизнеса финансиране чрез ФнФ е около 236 000 000 лева, от които 151 000 000 лева - публичен ресурс (13% от ангажираните 1.2 млрд. лева).

bottom of page