top of page

Фестивалът не е политика, билетът не е бюлетина

Фестивалът този уикенд събра близо 10 000 души заедно в парк "Македония", който буквално се пукаше по шевовете от хора, дошли да се забавляват заедно на Ищар и Горан Брегович. Подобно събитие е от изключителна значимост за културата, бизнеса и туризма на Благоевград- хотелите в града например бяха пълни за първи път от две години насам. Дори и този факт не попречи на шепа мрънкачи да употребят хубавото събитие за политически и предизборни цели. Вижте още
Фестивалът в Благоевград този уикенд събра близо 10 000 души заедно в парк "Македония", а купонът продължи до полунощ. Подобно събитие за Благоевград означава не само тласък на културата, но и на бизнеса, както и на така важния за града туризъм. Седмица преди South West Fest хотелите в града бяха пълни, а в деня на събитието имаше автобуси с туристи от Македония и Сърбия. Фактът, че въпреки дъжда в първата фестивална вечер, парк "Македония" беше пълен и хората се докоснаха до музиката на легендарната Ищар, отново доказва, че Благоевград има потенциал да бъде фестивален град. Шатрите, в които благоевградският бизнес продаваше бяха препълнени, което само по себе вече е постижение.

Липсата на голям фестивал в града през последните две години се оказа фатална за мнозина малки бизнеси, но и за културните институции в Благоевград. Оглушителната тишина в града не само изгони туристите, ами накара благоевградчани да посещават други градове в търсене на подобни събития. Въпреки, че фестивалната зона се пукаше по шевовете, това не попречи на някои политически формации да посяват предизборно семената на недоволството на гърба на всички, които се забавляваха през уикенда. Проблемът: Наред с продажбата на билети, в града имаше и безплатните покани за събитието, което Община Благоевград раздала на културните и образователните си институции. В този жест шепа мрънкачи видяха удобен момент да критикуват фестивала и организацията му, но под уж експертното им мнение прозираха предизборни цели. Нима учителите и служителите в културните и образователните институции на Благоевград не заслужават безплатни билети? Отговорът на този въпрос е наистина човешки. Останалото са само намиране на кусури и драпане към властта чрез отричане на малкото хубави неща в Благоевград. Това обаче обикновено има обратен ефект.


Когато става дума за политика, всяка критика е нормална и полезна. Когато обаче говорим за култура, единственият голям фестивал в Благоевград не бива да бъде превръщан в оръжие за политически и предизборни цели. Иначе никога няма да имаме нищо хубаво в Благоевград.


Напук на критиците обаче, има и хубава новина: присъствието на толкова многo хора на фестивала доказа, че благоевградчани могат да бъдат обединени заедно и най-сетне да се порадват на оживление, туристи и преживяване, в което политиката няма абсолютно никакво значение.Югозапад Днес
bottom of page