top of page

Учениците от 1-и до 4-ти клас се връщат на училище утре въпреки високата заболеваемост в Благоевград

Всички ученици от 1-и до 4-ти клас от област Благоевград ще се върнат в класните стаи в най-кратки срокове въпреки предписанията на РЗИ и високата заболеваемост. Очаква се това да се случи утре, според наредбата на Министерството на образованието. Тестовете за област Благоевград обаче ще стигнат само за една седмица. Ще настане ли хаос?


Близо 62 % от родителите на 11 029 ученици на територията на област Благоевград са дали съгласието си децата им да бъдат тествани, съобщиха за "Югозапад Днес" експерти от РУО-Благоевград. Така според наредбата на здравния министър Стойчо Кацаров въпреки високата заболеваемост, децата от 1-и до 4-и клас ще се върнат в клас в най-кратки срокове. Очаква се това да се случи утре, а не на 16-и ноември, каквито бяха предписанията на РЗИ. Така организацията на учебния процес и тестването на най-малките ще трябва да се извърши от директорите на училищата буквално само за ден.

Големият проблем обаче ще се окаже недостигът на тестове за област Благоевград. В РУО са пристигнали малко над 18 000 теста, които ще стигнат за две тествания и ще покрият една учебна седмица, след което ако не пристигнат нови тестове, учениците ще трябва да се връщат отново на онлайн обучение. В 13 области у нас пък тестове изобщо не са пристигнали.Някои директори на училища от Благоевградско пък предупредиха, че не намират доброволци, които да помагат тестването на децата, а други алармират РУО, че много от учителите все още са болни. Припомняме, че в момента Благоевград е една от областите, в която има заболеваемост над 500 на 100 000 души.Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page