top of page

Успелите благоевградчани: Интервю с Албена Кехайова, директор "Комуникации и маркетинг" в АУБ

В рубриката "Успелите благоевградчани" за Югозапад Днес говори "гласът на АУБ" Албена Кехайова, директор "Комуникации и маркетинг" в престижния университет. "Човещината, колкото и идеалистично да звучи, е била, е и ще бъде в основата на комуникациите", категорична е успешната ПР-ка, която вече 17 години показва, че успехът е възможен и в Благоевград. Вижте повече
Какво означава професията ПР за Вас?

За мен ПР професията е най-вече отговорност. Отговорност да бъдем честни, прозрачни и навременни в комуникацията, която изпращаме към различните си публики. Отговорност към бранда, който представляваме. Длъжни сме да следим процесите в организацията си и да даваме съвети, когато смятаме, че те могат да се подобрят. Да участваме във вземането на решения, които са важни и определят хода на развитие. Защото нашата професия е свързана не само с излъчването на послания навън, но е и пряко отговорна за изграждане на доверие. Ясната, коректна и прозрачна комуникация е ключова, но е много важно да бъдем обективни и да обмисляме действията си внимателно, за да отговорим на очакванията по справедлив за всички страни начин. ПР професията е също така много артистична и креативна. ПРът трябва да влиза в различни роли, за да усети пулса на публиката. Трябва да бъде креативен и пъргав в комуникацията, за да посрещне различните нужди. Трябва да води отворен диалог и да помага за представянето на достоверна информация, за да изгражда и утвърждава репутацията на организацията, която представлява. А репутацията е като импровизационна театрална постановка, чието развитие се определя чрез участието на публиката. Сюжетът е важен, защото предава на зрителите основните послания. Но още по-важно е сюжетът да търпи промени и да дава бърз и адекватен отговор на реакциите, които предизвиква у публиката. Организация, която успява майсторски да разказва историята си, като същевремнно предусеща и реагира на обществените нагласи, се превръща в „бестселър“.

От колко години работите в АУБ?

Вече близо 17 години съм част от голямото семейство на АУБ. Изборът на думата семейство не е случаен – колегите, студентите, преподавателите, възпитаниците на АУБ – да бъда част от тази общност за мен винаги е било привилегия и удоволствие. С тази общност съм споделяла най-хубавите и най-тъжните моменти в живота си, като винаги съм получавала заряд и разбиране. Няма нищо по-хубаво от това да работиш за институция с кауза, особено когато каузата отговаря на твоите лични убеждения. Имам щастието да работя заедно с изключително отдадени, талантливи, пракрасни млади хора в офис „Комуникации и маркетинг“, които ежедневно ме мотивират и вдъхновяват.

Коя е най-трудната ситуация, с която е трябвало да се справите в работата си?

Късметлийка съм да работя това, което обичам. В този смисъл - дори и изправена пред трудности, не съм изпадала в ситуация, в която да се чувствам не на място. Благодарна съм, че ръководството на АУБ подкрепя дейността на офиса и получаваме свобода при избор на решение. Когато съветите ти са ценени, съчетано с получаване на разбиране, доверие и споделяне на опит отсреща, тогава всяко предизвикателство се преодолява.


Какви хора трябва да работят като ПР?

Хора – човечни, справедливи, отговорни. Хора с изострена сетивност, които се вълнуват, разбират и усещат настроенията на публиките. Потребителите се превръщат в партньори, които равноправно участват в постановката. Всеки човек има значение, всяко мнение е важно. Затова специалистите трябва да бъдат човечни в комуникацията. И да докажат, че най-важният си ти, като същевременно съхраняват мисията и ценностите на организацията. Човещината, колкото и идеалистично да звучи, е била, е и ще бъде в основата на комуникациите.

Какво още искате да постигнете в професията си?

Банално, но ми се иска всеки ден да ставам малко по-добра в това, което правя. Много бих искала да служа за вдъхновение на колегите си, да предавам опит и знания. Най-голямото удоволствие за мен е да виждам как колегите израстват, утвърждават се като страхотни професионалисти. Аз непрекъснато се уча от тях и се опитвам да отговоря на техните очаквания. Екипът е в основата на успеха, затова бих желала да съхраня прекрасните млади хора, с които работя, и да им давам свобода за изява, развитие и чувство за удовлетвореност.


Ц. Митова,

Югозапад Днес

bottom of page