top of page

Тъмната страна на местната журналистика: "Ако не ми дадеш пари, ще пиша против теб"

И благоевградската общественост страда от жълти (фалшиви) новини, тиражирани с една-единствена цел: материално обезпечаване на грамотни и неграмотни писачи. Принципът "ако не ми дадеш пари, ще пиша срещу теб" е залегнал в един куп знайни и незнайни местни сайтове, фейсбук групи и др. като най-често се използва от хора, които се самотитуловат за "журналисти", но нямат дори диплома за висше образование. И не, това не се нарича "информационно обслужване". Нарича се изнудване, което според българските закони, е подсъдимо.


Как да ги познаете? Гнусни колажи, придружени от заглавия, изпълнени с правописни грешки и вулгарна реч. Интернет страници, които съществуват на гърба на уязвимостта на обществото. Медии, които спокойно преписват съдържанието на други медии, без дори да се съобразят, че има Закон за авторското право и че източникът винаги се цитира. Фейсбук групи, в които дежурно се пускат жълти новини с пазарски език и лъжливо съдържание. С други думи: зачеркване на хора, които не са си платили. Това са "новини" с цел изнудване и често пъти, нямат нищо общо с фактите. Прицелът на деня обикновено е местен политик, кмет или бизнесмен- в общи линии всеки, който може да бъде изнудван за пари. Набеждаването е лесно- то не се ограничава само до личността, а и до цялото му семейство с цел омаскаряване. Без всякакви факти, без анализи, без интервюта и без експертиза, тези медии ще продължават да съществуват чрез криминалния по закон принцип на изнудването. Само срещу 100 лв всеки може да "поръча" такива новини и по ирония на съдбата, всеки знае къда да си ги поръча- от години в Благоевград се говори, че има собственици на медии, замесени дори в купуването на гласове по предизборни кампании. И не, това не е "информационно обслужване", с което медиите се издържат. Това е чист шантаж.


Подобни порочни практики не са новост- политици, кметове, съдии, прокурори и областни управители дежурно сърбат попарата на знайни и незнайни писачи, които ги изнудват, понякога в прав текст, друг път чрез смс, а най-често през страниците на "медиите" си във Фейсбук. От страх да не бъдат "изтипосани", подават- понякога пари, друг път материални облаги, угодни за хората, свикнали да манипулират обществения живот у нас. Така истинската власт преминава в ръцете на хора, които нямат нищо общо с журналистиката. Докато отговорните институции не се намесят в разпространението на подобни "новини", подобни практики ще стават ежедневие. И докато има читатели, които ги поддържат, помията ще залива всеки аспект от живота ни.

Интернет тролстването загрубява особено по време на избори- набележете си няколко местни медии и следете поведението им през следващите два месеца. Изводите ще си ги направите сами. Всякакви "борци за свободно слово" ще ни натрапват имена, ще зачеркват други и ще пускат още колажи, но истината няма как да бъде изкривена.


Има и хубави новини: За истинските журналисти ( тези с диплома, стандарти и опит в сериозната журналистика) подобни практики са недопустими и петнят репутацията на всеки, приел тежкото призвание "журналист". Това е професия, в която няма дивиденти. Това е професия, за която се учи в университет. Това е професия, в която има значение само истината. За щастие в Благоевград, все още се намират такива журналисти. И тях ще ги познаете по плодовете им!Е. Георгиева,

Югозапад Днес


bottom of page