Три нови детски градини и 6 нови електробуса за Благоевград

Хубавата новина за Благоевград! Община Благоевград ще изгради три нови детски градини и ще закупи шест нови електробуса за нуждите на градския транспорт. На пресконференция днес кметът Стоянов заяви, че администрацията му е успяла да "спаси" 4,2 милиона лева, предвидени от предишния европейски програмен период. Вижте ощеДългогодишен проблем за Благоевград най-после ще се реши! Нова детска градина, която ще приема децата в кв. „Освобождение“ ще бъде изградена от Община Благоевград. Така на практика ще бъде решен дългогодишен проблем, тъй като до този момент детско заведение в района липсва. Още две детски градини ще бъдат построени на територията града. Едната от тях ще бъде в ж.к. „Ален Мак“ (до IX ОУ), а другата на ул. „Полк. Дрангов“.

„Успяхме да спасим около 7 млн. лева. Когато встъпих в длъжност бяха проведени обществени поръчки за 3 детски градини, имаше и сключени договори за изпълнение. Оказа се обаче, че избраните петна за изграждане на детските заведения са неосъществими като строително изпълнение, заради несъответствие със стандартите. Едната от тях беше предвидена в парка при ул. „Даме Груев“, другата в района на „Баларбаши“, а третата в кв. „Еленово“. Поради тази причина се наложи да търсим алтернативни варианти за локации и към момента вече сме изпълнили тази задача. Получихме писмо от министъра на образованието, който приема тези промени. Оттук нататък предстои преотреждане на имотите, проектиране, обявяване на Обществени поръчки и преминаване към СМР“, поясни на пресконференция кметът Илко Стоянов.

Той съобщи и че предстои да бъдат закупени 6 нови електробуса, които ще пътуват по съвсем нови линии. Те ще минават през кв. „Грамада“ и района около Плажа, като ще бъдат оперирани от Община Благоевград. Предвижда се и въвеждането на дигитална система, която ще обслужва автобусите, ще дава информация за свободни паркоместа и т.н.

„Още преди месеци получихме писмо за прекратяване на проекта за изграждане на подлез в квартал „Грамада“. Положихме сериозни усилия в тази посока, за да спасим средствата, които са предвидени от предишния европейски програмен период. Към днешна дата можем да кажем, че се справихме и внесохме предложение до ОбС, което се надявам утре да влезе като извънредна точка, така ще успеем да спасим около 4,2 млн. лева“, коментира още кметът Стоянов.


Югозапад Днес