top of page

Три жалби за нарушения на изборния процес в РИК-Благоевград

До този момент в РИК-Благоевград са постъпили три жалби за нарушения в изборния процес. Една от тях касае съмнения за неправомерна предизборната агитация от страна на бившия премиер Бойко Борисов по време на посещението му в град Хаджидимово, съобщиха за "Югозапад Днес" от РИК-Благоевград. Вижте ощеСамо три жалби за предизборни нарушения са постъпили в РИК-Благоевград до този момент. Основно жалбите са във връзка с член 182/ алинея 1 от Изборния кодекс, според който не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждания, институции, предприятие и др.


Първите две жалби са от коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме", според която

направените предложения за състав на СИК от КП „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не отговарят на предложените от кмета на Община Белица поименен състав на СИК, следствие от проведените консултации. Прави се искане РИК Благоевград да задължи администрацията на Община Белица да представи входираното от Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“ предложение за членове на секционни избирателни комисии и съответно да бъдат заменени в горецитираното решение от служебно обявените от Община Белица членове на секционни избирателни комисии от квотата на Коалицията с предложените от нея лица на 12.10.2021г. Тъй като жалбата е подадена извън определения в Изборния кодекс срок, от РИК-Благоевград са я оставили без решение.


Във втората жалба от ИБГНИ пък се съдържат оплаквания, че представители на коалиция „Герб-СДС“, начело с г-н Бойко Борисов, при проведена предизборна среща на 31.10.2021г., са посетили училище СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в град Хаджидимово, за да видят новата спортна зала в него. Посочено е още, че всичко се е излъчвало на живо в личния профил на Бойко Борисов във фейсбук, както и в други медии, електронни и печатни издания. Посочено е, че клипа от посещението е публикуван на интернет страница www.24chasa.bg. Твърди се, че Коалиция „Герб-СДС“ използва въпросното общинско училище за фон на политическото си мероприятие. Доказателства към жалбата не са приложени.

Според РИК, подадената жалба е допустима, доколкото е подадена от упълномощен представител на коалиция, регистрирана за участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021г. и в нея се съдържат оплаквания за нарушаване на правилата за провеждане на предизборната кампания. Разглеждана по същество жалбата е неоснователна.


Трета жалба, касаеща подобни нарушения е постъпила в РИК, но предстои да бъде разглеждана.


E. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page