top of page

Тома Манасиев: Горди сме, че Американският университет се намира в Благоевград

От днес Югозапад Днес и АУБ ще си партнират в честванията на 30-годишнината на университета у нас. До 31-и юли можете да изпращате своите спомени и истории, свързани с АУББлагоевградчанинът Тома Манасиев споделя свой спомен с АУБ:


“Годината е 1991. Заседава първият Общински съвет, избран по демократичен начин. Освен присъстващите 51 общински съветници, на сесията присъства и министърът на културата проф. Елка Константинова, която предлага в Благоевград да бъде настанен aмерикански университет и то в точно определена сграда - бившия партиен дом. Това не се хареса на групата на комунистите, които бяха малцинство. Развихри се непочтен дебат. Имаше и вариант АУБ да бъде настанен в Стара Загора. С голямо мнозинство решението беше взето да бъде в Благоевград.

По случай 30 годишнината на АУБ искам да споменем името на проф. Елка Константинова, която със своите силни аргументи доведе до това решение и днес Благоевград да се гордее със своя Американски университет. Искам да поздравя всички общински съветници, гласували за вземане на това важно решение! Горди сме!”


Споделете своите истории с АУБ до 31 юли! Включете се със снимка и/или текст на сайта ни и спечелете курс по английски в Езиковия център на АУБ, ваучер за книжарницата на АУБ, както и други предметни награди. За повече информация посетете сайта на АУБ: www.aubg.edu/aubg-memories-competition

bottom of page