top of page

Събитията, които раздвижиха културния дух на Благоевград в отпускарския сезон

В разгара на отпускарския сезон благоевградчани със сигурност има с какво да се похвалят. Прави впечатление, че от Община Благоевград успяха да раздвиждат културния дух на града със събития като лятно кино под звездите, "На чаша вино" в Дренково, латино танци на открито, множество изложби, изключителната работа на Центъра за личностно и творческо развитие на децата в града и не на последно място, Фестивалът на лютеницата, към който вече има голям интерес. Тепърва предстоят и чакани събития като Дъбрава фест, както и Grand Prix Благоевград републикански шампионат по мотокрос, а от общината обещават още изненади.


Това лято културният дух се завърна в Благоевград. Почти през целият сезон от отдела на Силвия Домозетска се бяха погрижили благоевградчани да не скучаят и доказаха, че дори и с малки, но важни събития, в града ни има място за култура. Лампичките на Моста на влюбените в града и уникалните латино танци в летните вечери привлякоха стотици благоевградчани. Последвалата хоротека доказа, че хората в Благоевград за зажаднели за култура. Изложбите в града също направиха добро впечатление- в отпускарския сезон изложбените зали почти през седмица предлагаха различни експозиции и предизвикаха интерес у ценителите на изкуството. Едно от най-добрите попадения на администрацията на кмета Илко Стоянов бяха и летните школи в Центъра за личностно и творческо развитие за децата в града- от началото на юли школата предлага ежедневни занимании на ученици и деца в предучилищна възраст, при това безплатно. В центъра и работата му всеки ден се включват стотици деца, а инициативите са страхотни- засаждане на цветя, изработка на различни сувенири, рисунки, пъзели др. Това помогна и на стотици работещи родители в града.

Напук на клишето, че през август в Благоевград няма движение, от културния отдел на Общината изненадаха със събитието "Лятно кино под звездите"- в две августовски вечери парк "Македония" се напълни с хиляди благоевградчани, дошли да гледат българско кино на открито. Интересът беше толкова голям, че дори актьорът Александър Сано, един от организаторите на събитието, изрази възхищение от благоевградската публика.

Сред интересните културни събития в Благоевград се отличава и Фестивалът на лютеницата в Логодаж, който ще се проведе на 27-и август в село Логодаж. Към нестандарната идея вече има изключителен интерес. В началото на септември предстои и чаканото събитие Дъбрава фест, а на 17-и септември предстои и друго интересно събитие Grand Prix Благоевград републикански шампионат по мотокрос, на който ще могат да се насладят жителите и гостите на града.

От Общината обещават и още изненади за благоевградчани.


Югозапад Днес

bottom of page