top of page

Среднощни драми в ЦИК- депутатските места на Илко Стоянов и Бойко Борисов скараха членовете на ЦИК

В полунощ Камелия Нейкова въдвори ред и каза, че община Благоевград се поставя в риск, ако Илко Стоянов не бъде освободен. В крайна сметка- нито Илко Стоянов, нито Бойко Борисов ще бъдат депутати. На ранен брифинг Тома Биков от ГЕРБ свика журналистите и каза, че драмата около освобождаването на Бойко Борисов от депутатското му място е недопустима.


На късно заседание снощи, след множество прегласувания и партийни караници, членовете на ЦИК взеха решение да освободят Бойко Борисов и Илко Стоянов от депутатските им места. До последно някои членове на ЦИК от партийната квота на ГЕРБ и ДБ не искаха да пуснат Илко Стоянов, а поради късния час на заседанието медиите предаваха разнопосочна информация.


Цветозар Томов, говорителят на ЦИК заяви, че според него освобождаването от депутатското място е процедура, която подвежда избирателите, а тъй като и Бойко Борисов не беше освободен, от квотата на ГЕРБ в комисията също не искаха да уважат жалбата на кмета на Благоевград. "Това е недопустимо! Не може да накараме някого насила да стане депутат!", каза секретарят на ЦИК Севинч Солакова. Заседанието бе прекъсвано няколко пъти, а караници и грозни партийни пристрастия изпъстриха гласуванията.

"Моля ви за повече разум, за да не стигаме до такива абсурдни решения. ЦИК не може да вземе решение против волята, на който и да било депутат. По същата логика кандидати, избрани от два района, означава, че ние ще им кажем от къде да са народни представители. Насила ли ще накараме някого да положи клетва. Това е на инат. Не приемам решения взети на инат! Ако гласуваме различно според квотата, от която сме избрани, означава, че нямаме никаква експертиза. Поставяме в риск една цяла община - г-н Стоянов сега кмет ли е или е депутат. А в другия случай ще накараме някой да стане депутат по волята на ЦИК", каза председателката на ЦИК Камелия Нейкова и малко преди полунощ изглежда успя да укроти партийните страсти.


Така, без тримата напуснали заседанието членове на ЦИК, комисията все пак гласува Илко Стоянов да не бъде депутат и спокойно да изпълнява правомощията си като кмет на Благоевград.


Късно след полунощ ЦИК гласува да освободи и Бойко Борисов, макар и с два гласа против. Тази сутрин от ГЕРБ свикаха брифинг и обявиха среднощния екшън на ЦИК като недопустим. Тома Биков от ГЕРБ нарече комисията непрофесионална и неадекватна като хвърли топката в полето на президента Румен Радев като виновник за съставянето на "непрофесионалния" ЦИК.

И. Атанасовbottom of page