top of page

Според експерти, случаите на ковид у нас ще нараснат рязко през следващите дни

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова заяви, че делта вариант на коронавируса може да настъпи сериозно и у нас.


Седем са новозаразените с делта варианта на ковид у нас. Проф. Ива Христова заяви, че откритите седем заразени с индийския вариант на коронавируса са колеги и работят в "Електротранспорт София". Това е дружеството "Електротранспорт". По-рано днес беше съобщено, че на заразените петима мъже и две жени са взети проби в "Пирогов". Проф. Христова не можа да уточни дари заразените имат контакт с пътуващите в тролейбусите и трамваите, за които отговаря "Електротранспорт".


"Бета вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас, с много леки симптоми и карантиниран в София. Седемте други проби, принадлежащи към делта варианта, само един от тях е хоспитализиран в „Пирогов“. Останалите шест са с много леки симптоми и са на домашно лечение и са под карантина. Четири от пробите са на лица във възрастовата група 30-40, другите четири са на лица от възрастовата група 40-50“, допълни проф. Христова. "Епидемиологичното проучване тече в момента. Предстои задълбочено изясняване и на връзката между тях и на техните контактни лица", посочи още директорът на НЦЗПБ. По думите й, не е изключено да имаме нова вълна на епидемията посред лято както във Великобритания. Проф. Христова призова гражданите да се ваксинират и да не се отпускат. "Този делта вариант се разпространява много повече и очакваме доста бързо да нараснат случаите, вероятно до няколко седмици", каза още Христова.

bottom of page