top of page

Специализираният съд разрешил 2798 подслушвания само за година

"Протестиращи са били подслушвани, следени и наблюдавани, заяви шефът на МВР Бойко Рашков след изслушването му в НС. Министърът и депутати поискаха законови промени, за да не се злоупотребява със СРС-та.


"Искали са разрешения за подслушване и са ги получавали без проблем", заяви Рашков и посочи, че има данни за над 120 контролирани протестиращи и политици. Според него досъдебните производства, по които съдът е давал разрешение за прилагането на СРС-та е по мъртъв член от закона, който на практика не се прилага - дза държавен преврат.

"Специализираният наказателен съд само миналата година е дал разрешение за използване на СРС в 70% от случаите в цялата страна. В цифри това са 2798 броя. Специализираният съд и прокуратура трябва да бъдат много внимателно огледани и да вземете държавническо решение за съществуването им", призова Рашков депутатите. Проверката на МВР по подслушванията показала също, че оперативни служители от ГДБОП и Вътрешна сигурност са били ползвани от прокуратурата като обслужващ персонал, по думите на Рашков - машинописки и куриери на информация, придобита от използване на СРС-та. Той изброи нарушения, които са установени в доклада на МВР за прилагането на СРС-та.


"ГЕРБ са крепили властта си с подчинение на българските граждани. Това минава всякакви граници. Трябва да се вземат законодателни мерки, за да няма вече извращения. Още в следващите дни", заяви на свой ред Иван Иванов от БСП.


"Недопустимо е прокуратурата да подчинява оперативните служби. Има разделение на властите. Може ли да ес образуват дела за държавен преврат? Къде са обвинителните актове? Всичко това е измислено. Събирана е оперативна информация с политически цели", каза Атанас Атанасов от ДБ.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес,

19 минути

bottom of page