top of page

Създателите на "ROOTS est.1996" : Искахме да пренесем Малка Италия в Благоевград


Интервю с Кирил Насев и Драгомир Дечев за това как се прави уютно и автентично заведение в малък град по време на кризаВ момента ROOTS е едно от най-предпочитаните заведения в града. Как започна всичко?

Кирил: Това беше естествено решение за нас. Искахме да останем да живеем в Благоевград, да правим нещо, което обичаме тук. Нямахме голям финансов ресурс, нямахме кредити от банки или европейски програми. По ирония на съдбата, кандидатствахме по проект, но не ни одобриха. Не мисля, че харесаха бизнес плана ни. Две години по-късно обаче още работим. Така че, двамата с Драго започнахме с ограничен бюджет, просто защото наистина искахме да създадем заведение със западен профил. Искахме да пренесем Малка Италия в Благоевград- и двамата обичаме Италия и сметнахме, че в града има нужда от заведение с този типичен италиански дух и атмосфера. Друго важно нещо беше, че забелязахме как през зимата повечето от заведенията са празни. Хората най-често търсят доставки на храна в тези четири месеца. Това беше и нашият бизнес план- да направим достатъчно добро заведение, в което можеш да се храниш с удоволствие, но от което можеш да поръчаш качествена пица.

Драгомир : Не сме правили компромис с качеството. Искахме да ни харесва на нас. Преди да стигнем до отваряне на вратата, Кирил като главен пицар направи хиляда пици, докато не намерим точния вкус, който да се изпипа по начин, по който нас ни удовлетворява. Нямаше да сложим нещо в менюто, което ние не бихме консумирали. Желанието и енергията, с която работим са в основата на успеха ни.

Кое е отличителното за Вашето заведение?

Кирил: Качеството. Както и фактът, че и двамата работим тук. Ние имаме опит с правенето на качествена пица: от 2001-а до 2007-а сме работили в Dominos в Англия. Технологията на приготвяне също е изключително важна. Още преди да отворим се свързахме с шеф пицар, с когото направихме автентична рецепта за тесто. Ние си адаптирахме собствена рецепта, която да отговаря на условията в кухнята на Roots.


Драгомир: Залагаме на италианско брашно, италианско прошуто, пресни билки. Roots не е просто поредното място, в което се продава запечено тесто. Тук качеството до най-последния детайл е от най-голямо значение. Това е точно типично италиански стил ресторант, в който собствениците работят редом с персонала. Искаме на нас, и на клиентите ни да ни бъде добре. Стараем се наистина много. Ние сме наистина близки с нашите посетители. Не гледаме на тях като на клиенти, те са наши гости. Тази обратна връзка и топлота, която се създава е изключително важна.

Кое е най-голямото предизвикателство пред заведенията в града?

Кирил: Намирането на персонал. Смятам, че това е проблемът не само в Благоевград, но и навсякъде в страната. Особено с настъпването на ковид- много хора се преориентираха към други сектори, което наистина затрудни нашия пазар. Всеки държи да има качествен персонал, но в момента е наистина трудно. Това беше и една от причините да предлагаме малко меню- не е лесно да намериш добър готвач, да го задържиш и ако не можеш да го направиш, пада нивото на заведението. Ние не искахме да бъдем зависими от никой. Зависими сме само от себе си. В менюто имаме около десет пици, за които гарантираме, че ще бъдат вкусни и качествени.


Драгомир: Най-важното за Roots е наборът продукти, с които работим, за да бъде всичко автентично, както и желанието на персонала да направи мястото уютно и комфортно. Ценообразуването също е важно. Не може да се слагат цени просто така. Цените трябва да се рентабилни и на база продуктите, които се използват. Може да се каже, че в бранша има едно непостоянство на предлагането на продукти, особено сега в условията на пандемия. Намирането на добрите продукти е малко трудно в тези условия, но се справяме. Надяваме се хората да оценят старанието и любовта, която влагаме в храната, която предлагаме.

Ц. Митова

bottom of page