top of page

След колко време ще видим ново правителство?

Още в сряда ще се избере председател на Народното събрание. Очакванията са това да бъде Ива Митева от "Има такъв народ". Ако Слави Трифонов не успее да сформира кабинет, всяка партия ще разполага със седмица да вземе мандат. Процедурно съставянето на правителство може да отнеме до 4 седмици.


В сряда ще бъде открит 46-ия Парламент. Първото заседание се свиква с указ на президента. Открива го най-възрастният народен представител и депутатите полагат клетва. На първото заседание се избира председател на парламента и негови заместници. Процедурата продължава с консултации при президента. След тях Румен Радев ще връчи – първия мандат на кандидата за министър-председател посочен от най-голямата парламентарна група – „Има такъв народ”

Ако в 7-дневен срок партията на Слави Трифонов не успее да предложи състав на Министерски съвет, президентът връчва втория мандат. Той ще отиде при ГЕРБ-СДС. Ако и тогава не бъде сформирано правителство, идва ред за третия мандат. Той се връчва на парламентарна група по избор на президента. Изборът на министър-председател и състав на Министерския съвет се състои в две гласувания в пленарната зала. За да се стигне дотам е необходимо да има 121 депутати в залата и с обикновено мнозинство от минимум 61 депутати да бъде избран премиер, а след това и кабинет. Съществува и хипотезата – да бъде избран министър председател, но не и кабинет. Тогава се пристъпва към връчването на втори мандат.

bottom of page