top of page

Скандал в благоевградското ДСБ относно избора на делегати за националната конференция

На общинско събрание на ДСБ в Благоевград повече от 20 членове на партията не са били допуснати до избор за делегати за националната конференция, на която ще се избере нов председател на ДСБ. Причината: неплатен членски внос. Така най-старите и уважавани членове на партията в Благоевград останаха без право на глас, а едва осем души решиха кой ще ги представлява в София


Скандали тресат общинската структура на ДСБ в Благоевград. Вчера по време на събрание за избор на делегати за националната конференция в София, на която ДСБ ще избере нов председател, 21 от членовете на местното ДСБ не са били допуснати да гласуват. Новите членове също не са били допуснати до право на избор. Причината: неплатен членски внос. Същият обаче е събран от членовете на териториален клуб на ДСБ в Благоевград, отразен във ведомост и се намира в касиера на клуба Румяна Джолева. Така за избор до делегати от Благоевград гласували едва 8 души, сред които председателката на ДСБ-Благоевград Виктория Каракостова, заместник-председателят Калоян Ханджийски и партийната активистка Катя Симеонова. Недопуснатите до избор членове на партията ще обжалват скандалното събрание до Националното ръководство и твърдят, че методите на общинското ръководство в Благоевград са по-скоро комунистически, отколкото демократични. В 18-годишната история на партията никога досега не са гонени членове за неплатен членски внос.


Според териториалния клуб на ДСБ в Благоевград правото им на глас е иззето и устава на партията е грубо нарушен. По устав например новите членове на партията могат да гласуват след 4 месеца, но въпреки всичко и те не били допуснати до гласуване. Членове на териториалния клуб на ДСБ в Благоевград твърдят, че събранието е нелегитимно и ще поискат оставката на местното ръководство заради вземане на еднолични решения, които са в разрез с желанията и настроенията на голяма част на общинската организация.


Въпреки, че общинската квота е обявана за 110 члена в Благоевград, председателката Виктория Каракостова е допуснала едва 8 души до гласуване. Припомняме, че Виктория Каракостова бе избрана за председател на благоевградското ДСБ миналата година и бе предложена от Калоян Ханджийски, който председателстваше структурата близо десетилетие. Рокадата не се прие с одобрение сред местните симпатизанти, а кандидатиралата се за кмет на Благоевград Виктория Каракостова показа отчайващи резултати и събра едва 600 гласа. Въпреки катастрофалната загуба, оставки в ДСБ-Благоевград нямаше.

От териториалния клуб на ДСБ смятат, че причината за бутафорните решения на местното ръководство на партията е изборът на председател на ДСБ, тъй като симпатизантите и членовете в Благоевград подкрепят кандидатурата на ген. Атанасов, а общинското ръководството лобира за друга кандидатура. По думите им, събранието било оркестрирано от местното ръководство, за да не се допусне вот за ген. Атанас Атанасов в София.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page