top of page

Скандалът около Кристалина Георгиева достигна до президента на САЩ Джо Байдън

Скандалът около нашенката достигна президента на САЩ Джо Байдън след като сенатори поискали проверка и пълна отчетност около спора за фалшифицираните данни на Световната Банка. Експерти прогнозират, че Георгиева най-вероятно ще подаде оставка като шеф на Международния валутен фонд


Високопоставени американски сенатори призоваха за "пълна отчетност" около спора за фалшифицираните данни на Световната банка (СБ), в който бе въвлечена Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Ройтерс. Демократът Робърт Менендес, председател на комисията по външните работи към Сената на САЩ, и най-високопоставеният републиканец в комисията Джеймс Риш изпратиха писмо до президента Джо Байдън с апел Министерството на финансите на САЩ "да предостави пълна отчетност" с цялата нужна бързина относно разразилия се спор. Георгиева, която е управляващ директор на МВФ от април 2019 г., отхвърли твърденията в доклада на външното разследване, проведено от американската юридическа кантора УилмърХейл (WilmerHale), че докато е била главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., е прилагала „неправомерен натиск“ върху персонала, за да променят данните в полза на Китай. Това е осигурило на азиатската държава по-добро класиране в списъка „Doing Business“ ("Да правиш бизнес") през 2018 г. относно инвестиционния климат в страната. В петък Георгиева нарече обвиненията срещу нея „фалшиви“ и обвини офиса на бившия президент на Световната банка Джим Йонг Ким в манипулиране на данните, пише изданието. Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон и постна туит в нейна подкрепа: "Винаги е хубаво да видя (Кристалина) Георгиева от МВФ", написа той. И добави, че МВФ е показал "истинско лидерство" при раздаването на паричните резерви на страните членки.

Известни икономисти като Джефри Сакс от Колумбийския университет и жени лидери също са изразили подкрепа за Кристалина Георгиева, информира Ройтерс. До момента американското министерство на финансите, което контролира акционерните дялове, осигуряващи на САЩ доминираща роля в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, не е дало повече информация по темата, освен че проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева, отбелязва още Ройтерс. Някои американски експерти пък прогнозират, че българката най-вероятно ще подаде оставка, за да не въвлича МВФ в допълнителни скандали.

bottom of page