top of page

Ситуацията с ковид и ваксините в Благоевград

Днес у нас отбелязваме лек спад на новозаразените с ковид лица-новите случаи на заразата днес са 1862. Това обаче не се отнася за област Благоевград, където болните днес са 125. Ковид отделенията в града са пълни. Ваксинацията в областта леко се е покачила, но не достатъчно, за да говорим за тенденция. Забелязва се и засилване на антиваксърските настроения в града.


В област Благоевград новозаразените с ковид днес са 125 души. Ваксинацията леко пълзи нагоре- за цялата област са поставени общо над 85 000 дози ваксини. Общият брой на ваксинираните лица в областта е 45068 души. Интересно е да се отбележи, че от няколко седмици насам РЗИ-Благоевград е подновило мобилните ваксинационни пунктове. Не е ясно колко лица са проявили интерес към изнесените кабинети, но е похвално, че от РЗИ се опитват да провокират някакъв интерес към ваксинацията. Сравнени с други области, Благоевград изпреварва по ваксинирани области като Велико Търново и Добрич, но интересът към ваксинацията в областта продължава да е слаб.


Ковид отделенията в града са пълни, но засега обстановката е спокойна, казват лекари от МБАЛ-Благоевград. Не е ясно и какво се случва с ремонта на покрива на Инфекциозно отделение, за който и в момента тече кампания по събиране на средства.


Тревожната новина е, че благоевградчани масово отказват да се ваксинират. Антиваксърските настроения в социалните мрежи вече са очевадни-сред гражданите има известна умора от темата "коронавирус". Макар маските да са задължителни на закрито, наша репортерска проверка показва, че това правило изобщо не се спазва. В институции и магазини спокойно си влизат хора без маски и това вече не прави впечатление на никого. Масовото недоверие към ваксините и протестите срещу затягане на мерките за заведенията са двете основни теми около ковид пандемията в областта.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page