top of page

Семейства с новородени получиха финансова подкрепа от Община Благоевград

Хубавата новина днес! Община Благоевград подпомогна още семейства с новородени деца. Със заповед на кмета на Благоевград Илко Стоянов още 17 семейства получиха финансова подкрепа. Помощта, която беше спряна от предишните управляващи с довода, че не достигат пари бе възстановена от администрацията на кмета Стоянов. През последната година прави добро впечатление, че от Общината спазиха обещанието си и се опитват да стимулират раждането и отглеждането на деца дори и в условията на икономическа криза. Вижте ощеСъс заповед на кмета на Благоевград Илко Стоянов още 17 семейства получиха финансова подкрепа по Наредбата за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца.

Средства са получили всички заявители, подали документи до 27 юни 2022 г., включително, и отговарящи на условията.

Въпреки нелеката икономическа ситуация, общинското ръководство съумява да подкрепя младите семейства и продължава да работи в посока осигуряване на по-добри условия за децата на Благоевград.


Това е четвъртият транш, извършен от Община Благоевград за настоящата година. През м. юли Общината преведе 47 350 лева по сметките на 48 родители, кандидатствали и отговарящи на условията по Наредбата за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца. Месец преди това бяха подпомогнати други 41 семейства с новородени, като стойността на изплатената помощ бе над 39 хил. лева, a през м. април още 306 родители получиха общо 292 300 хиляди лева.

Съгласно утвърдената Наредба за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца, сумата за първо дете при родител с висше образование е 900 лева, 600 лева за родител със средно образование, 200 лева за родител с основно образование. За второ дете при родител с висше образование паричната помощ е 1100 лева, при родител със средно образование 800 лева, при родител с основно образование 250 лева. За трето дете при родител с висше образование сумата е 2000 лева, при родител със средно образование е 1000 лева, при родител с основно образование 300 лева. При раждане на близнаци, тризнаци и т.н. еднократната парична помощ е 1000 лева, без да се отчита образованието на майката и поредността на децата.Югозапад Днес

bottom of page