top of page

Санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков са железни


Експерти твърдят, че обръчите от фирми, свързани с тях също ще пострадат, а банките зад гърба им ще трябва да връщат париТежестта е в ефекта, които предизвикват – като земетръсен, залпов ефект. Във всички преговори, които България е водила за влизане в НАТО, в ЕС, реформата в правосъдието е била основополагаща тема. Начинът, по който се определя корупцията в България, е "ендемична корупция". Това заяви бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, коментирайки темата с американските санкции срещу Делян Пеевски и Васил Божков, предават от actualno.com. Всякакви трансфери – на пари и стоки, много трудно може да бъдат направени без американски банки или филиали.

"Това, което се случва, прави изключително сложно вашето икономическо бъдеще", коментира пред bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Това е знак, че в следващите избори тези хора не трябва да участват "в раздаването на картите" там, където се коват устоите на държавата. Това може да има последици за България като държава, ако не се съобразим, смята Безлов. А Поптодорва посочи, че с тези санкции има съгласие в САЩ как да се действа – между демократи и републиканци, т.е. "няма измъкване".


За Безлов пък Пеевски е знаел, както и ДПС, че ще се стигне до такива санкции. Поптодорова е сигурна и, че Пеевски няма да успее да промени съществено наложените санкции, въпреки обясненията му как юристите му работят. Санкциите, наложени от САЩ, върху Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации са политически намек, че корупцията у нас излиза от контрол. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи пред Нова телевизия

bottom of page