top of page

Рязко вдигане на цените на имотите у нас заради коронавируса

Най-бедната държава с едни от най-скъпите имоти, според проучване на ЕвростатБългария е на осмо място сред страните от Европейския съюз (ЕС) по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие както спрямо същия период на миналата година, така и спрямо предходното тримесечие, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. За година жилищата в страната са поскъпнали със 7,5%, което е над средното ниво за ръст на цените в страните от ЕС през същия период от 6,1%. На първо място по поскъпване на къщите и апартаментите е Люксембург със 17% увеличените. На следващите места са Дания с 15,3% и Литва с 12%. Топ пет на страните от ЕС се допълва от Чехия с 11,9% и Нидерландия с 11,3%. Оказва се, че пандемията е оказала положително влияние върху цените на жилищата.

Дългият престой у дома по време на пандемията, както и ниските лихви по депозитите, увеличават желанието на хората да придобият ново жилище - за да живеят в по-просторен апартамент, както и за да инвестират парите си, предават от БТА.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 3,2%, което е почти два пъти повече в сравнение със средното увеличение за страните от ЕС от 1,7%. На първо място по поскъпване спрямо предходното тримесечие е Естония с 6,6%. Топ три на страните от ЕС се допълва от Дания с 5,8% и Литва с 5%. В първата петица на страните от ЕС влизат и Чехия с 4,6% и Унгария с 4,5%. Пред нас по поскъпване на жилищата са и Люксембург с 4,3% и Нидерландия с 4%.

bottom of page