top of page

Родители от Благоевград масово пускат молби за онлайн обучение

След като от МОН не одобри заповедта на местния кризисен щаб да изпрати всички училища на територията на община Благоевград в онлайн обучение за седмица, родители масово пускат молби за електронно обучение. В момента учениците от начален етап се обучават присъствено при рекордно висока заболеваемост от над 2500 на 100 000 души.


Притеснени родители от област Благоевград масово не пускат децата си на училище след като МОН пренебрегна искането на кризисния щаб за онлайн обучение и остави най-малките ученици присъствено. Така родителите на учениците от начален етап се принудиха да пускат молби за електронно обучение. Тази седмица в областта е отчетена рекордна заболеваемост от над 2500 на 100 00 души, което притесни родителите. От МОН обявиха, че следващата седмица ще бъде неучебна, но при стотици заразени учители и ученици от областта няма как учебният процес да бъде адекватен. Директорите съобщават, че в класовете масово отъстват деца и има около десетина присъстващи ученици. Някои родители пък директно не пуснаха децата си на училище тази седмица и предпочетоха да ги оставят вкъщи за седмица. Нямаше и намаление на часовете за най-малките, въпреки масово отсъстващите деца.

По данни на МОН, 38% от учениците се обучават онлайн през тази седмица. Това са почти 266 000 деца и младежи, показват данните от последното изследване за COVID-19 в училищата, проведено на 24 януари т.г. Останалите почти две трети от учениците са в училище. През миналата седмица техният дял беше 82 процента, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Над 17 500 ученици продължават да посещават присъствени занятия, без да бъдат тествани за вируса, защото техните училища попадат в общини със заболяемост под 250 на 100 000 души. Други повече от 50 600 ученици са в клас без изследване, но с наличието на зелен сертификат – валиден документ за ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.Ив. Атанасов,

Югозапад Днес


bottom of page