top of page

РИМ-Благоевград затваря врати в знак на протест днес

"Предприемаме ефективни протестни действия заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г", казват от РИМ-Благоевград.


Днес в цялата страна протича национален протест под надслов „За повече пари в бюджета на музеи, галерии и библиотеки". Причината е несъгласие с параметрите на средствата, предвидени за развитие на културните институции в подготвения от правителството Закон за държавния бюджет за 2022-а. Културни дейци от цялата страна изразиха възмущение от готвените промени в бюджетите за музеи, галерии и библиотеки и посочват, че музеите и художествените галерии са основните стълбове на културния живот в страната. Осигуряването на условия за съществуването и развитието им, както и на благоприятна работна среда е част от грижата за съхраняване на материалните и духовните ценности - носители на националната памет, култура и идентичност, припомнят експертите.

"ПРЕДПРИЕМАМЕ ЕФЕКТИВНИ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ, заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г", написаха в социалните мрежи от РИМ-Благоевград, които също се присъединиха към протеста.

Очаква се националният протест на музеите да продължи, ако правителството не се вслуша в исканията на културните институции.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page