top of page

РЗИ-Благоевград с масирани проверки на заведения и търговски обекти

От РЗИ-Благоевград тръгнаха на масирани проверки по заведенията, но пак не организираха мобилни ваксинационни пунктове по примера на останалите градове у нас. Припомняме, че Благоевград е на дъното по брой ваксинирани в страната


От РЗИ-Благоевград обявиха, че ще осъществяват засилен контрол за спазване на противоепидемичните мерки в Благоевград. Над 121 заведения за обществено хранене са проверявани за дезинфекция, спазване на отстояването на разстоянието между посетители и др. Дискотеките и нощните заведения, проверени от РЗИ са едва пет. Инспектори са посетили и над 117 търговски обекта в Благоевград. Въпреки засилените проверки от РЗИ са издали едва два акта за неспазване на ковид мерките и едно предписание.


Въпреки, че броят на новозаразените с ковид в област Благоевград непрекъснато расте, ваксинацията буксува. Броят на новозаразените в областта днес е 49 души, а от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Благоевград съобщиха, че работят на пълен капацитет. Общият брой на лицата със завършен ваксинационнен цикъл в областта е под 40 000 души. Тази цифра е изключително ниска за голяма област като Благоевград. Здравни експерти в града посочват и липсата на ваксинационни пунктове в Югозападна България. От началото на лятото до сега от РЗИ-Благоевград са организирали изнесени пунктове за ваксинация едва три пъти, при това с изключително нисък интерес.


Кампания за ваксиниране в областта почти няма. Благоевградчани пък се оплакват, че е изключително трудно да се свържеш с РЗИ на посочените телефони. Заради близостта с гръцката граница, на мнозина се налага да чакат с дни за карантиниране или отмяна на карантина, тъй като на границата все още няма лаборатория.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page