top of page

Решение на Административния съд в Благоевград влезе в доклад на САЩ за правата на човека у нас

Решение на Административния съд в Благоевград влезе в доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека у нас. Става въпрос за делото на бивша затворничка от Сандански, която обвини женския затвор в Сливен в жестоко и унизително отношения спрямо нея. Тя спечели делото, но получи нищожна парична компенсация. Вижте ощеДокладът за състоянието на човешките права у нас, изготвен от Държавния департамент на САЩ за 2021 беше официално публикуван на 12-и април. Тези документи отразяват състоянието на човешките права, както и правата на работещите в България. В него се споменава и решение на Административния съд в Благоевград в графа "Респект към интегритета на човек". Става въпрос за делото на бивша затворничка от Сандански, която обвини женския затвор в Сливен в жестоко и унизително отношения спрямо нея. Макар съдът да отсъди в нейна полза, паричната компенсация била изключително ниска. Бившата затворничка поискала от съда 20 000 лв обезщетение за това, че освен физически тормоз, гардовете на затвора я събличали гола преди всяко ядене и претърсвали по начин, уронващ човешкото й достойнство.

В крайна сметка бившата затворничка получила едва 700 лева обезщетение. В доклада се посочва следното:

"Българският хелзински комитет изразява притеснението си, че наложеното обезщетение е много по-ниско, отколкото исканите 20 000 лв от ищцата и отбелязва, че през последните няколко години в българския съд има тенденция за заплащане на много по-ниски компенсации за подобни злоупотреби".

Докладът на Държавния департамент на САЩ се публикува всяка година по искане на Конгреса на САЩ и обхваща мониторинг на човешките права в над 400 държави. Целият доклад на английски език може да намерите тук:


Ив. Атанасов,

Югозапад Днесbottom of page