top of page

Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте се сега, спокойното време свърши!

В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19. Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова ТВ. Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират, заяви той и допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.


„В страната около половината случаи в София-град Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколко стотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас”, заяви той. По думите му хората са забравили за вируса и не се говори за ваксинация.


"Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни плаши. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират“, каза проф. Тодор Кантарджиев.


Епидемиологът допълни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и по отношение на Делта варианта на коронавируса. "Важни са и за децата, като безвредността на ваксините е доказана", каза още той, по Нова телевизия. "Сега е моментът хората да се ваксинират, няма какво да чакат. В момента няма много случаи, няма вероятност да се заразят, докато са пред пункта за ваксинация. Трите най-важни неща за ваксините са: дори и Делта вариантът, който по данни на Националния център, знаете, всеки месец се увеличава броят случаи, причинени от Делта варианта. Ваксините, които са в нашата страна, в момента се предлагат, действат и на Делта варианта.


"Въпреки желанието на някои недобронамерени лица в заглавия на някакви преписани факти да направят нещо ужасно – я вижте колко са случаите примерно в Израел", обясни Кантарджиев. Професорът коментира, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко.


Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията. Той коментира и изказването на Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души като добави, че от както д-р Кацаров е министър на здравеопазването броят на ваксинираните постоянно намалява. Специалистът открои и кои са основните симптоми при Делта варианта на COVID-19. „Най-често заразените имат хрема и болки в гърлото. Ако имате подобни симптоми, останете у дома и си направете бърз тест”, каза още професорът.

Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page