top of page

Проучване: 33% от българите подкрепят ваксините, 36% са против

Близо 36 % от българите са против ваксините срещу коронавирус, но 33 % ги подкрепят, съобщиха от Института по философия и социология към БАН, позовавайки се на резултати от национално представително изследване, проведено в средата на миналата година сред над 1150 пълнолетни гражданиЗа придобиване на имунитет срещу Covid-19 44 на сто от българите предпочитат варианта преболедуване, а 22 % държат на ваксиниране. 62 на сто смятат, че по време на тежки епидемии правителството трябва да има право да преустановява задължителното образование и да затваря училища и детски градини. Изискването за носене на маски в подобни обстоятелства се подкрепя от три четвърти от българите, а затварянето на бизнеси и работни места - от 56 % от населението.

44 на сто от хората одобряват идеята да бъде използвано дигитално наблюдение чрем мобилен телефон, за да се проследява дали заразените с Covid спазват режима на изолация.


В условията на пандемия при 34 на сто от българите доверието в здравеопазването е намаляло, а при 28 % се е повишило, сочат още данните от изследването, проведено паралелно в България и в още 50 страни на 5 континента. У нас проучването се финансира в рамките на Националната пътна карта за развитие на научна инфраструктура и е дело на екип от социолози и икономисти - от УНСС, Института по философия и социология към БАН, Българската социологическа асоциация и от Съюза на икономистите в България.

Източник: БНР


bottom of page