top of page

Протести и масово възмущение заради опита на държавата да вземе бившите казарми на Благоевград

#БлагоевградЕНаХората! Над 500 благоевградски деца и техните семейства ще възможността си да спортуват след като държавата в лицето на бившия областен управител Н. Шушков и ДНСК спряха достъпа до бившите военни казарми в града. Новината предизвика масов отзвук у благоевградчани, които се събират на протест утре от 18.30 часа при залите в парк "Македония". Кметът Илко Стоянов безапелационно подкрепи протестиращите и излезе с остра позиция срещу намеренията на държавата. "Не аз изпратих ДНСК, не аз съм провокирал, с каквото и да е действие от страна на Община Благоевград настоящите събития. Позволих си да запазя собствеността на гражданите на Благоевград не в моя лична полза, а в полза на всички хора! За пореден път искам да заявя: Благоевград не е на кмета, Благоевград не е на държавата, Благоевград е на хората!", каза още градоначалникът и извади факти, които показват, че достъпът до казармите реално е спрян от ДНСК. Днес от Областна управа опитаха да замажат положението с прессъобщение до медиите, но социалните мрежи прегряха от възмутени коментари на родители. Вижте още


Изглежда войната на Областна управа с Община Благоевград не само продължава, но започва да вреди на Благоевград. След като стана ясно, че ДНСК е спряла достъпа до казармите в града след услужливата намеса на областните управители В. Сарандев и Н. Шушков, над 500 деца ще загубят достъп до спортните си клубове, благоевградската общност прегря от възмущение. Директори на спортни клубове започнаха да организират протест срещу опита на държавата да прибере казармите в парк "Македония", който ще се проведе утре от 18.30 часа пред самите казарми. Явно уплашени от големия отзвук, от Областна управа излязоха с набързо написано и не съвсем вярно прессъобщение, в което се казва, че достъпът до казармите не бил спрян. Със светкавична реакция обаче кметът на Благоевград Илко Стоянов разпространи част от официална документация, където съвсем ясно четем, че достъпът до казармите реално е спрян, но и забранен.

Ето и цялата позиция на кмета на Благоевград Илко Стоянов:

"Относно разпространено прессъобщение от областния управител за сградите в парк „Македония“, в което се манипулират факти и се излагат неистини, бих искал да кажа следното:

1. Във връзка с изложеното в писма от областните управители Николай Шушков и Валери Сарандев, както и зам.-министри и министри от МРРБ, с които се иска да бъде предаден в собственост на държавата парк “Македония”, Община Благоевград неколкократно е заявявала, че имотът е нейна собственост и че е изпълнила всичките си мероприятия, поради което и неколкократно е отказвала да го върне.

При такъв спор за собственост е редно претендиращият да потърси правата си в съда - нещо, което прави всеки български гражданин, когато се счита за ощетен.

В едно демократично общество държавата е равна на всеки обикновен гражданин или на друга институция. Всяко друго действие, като това, което беше предприето, навява асоциации с тоталитарна държава.

Така че, всичките претенции на областен управител, зам.-министри и министри, следва да бъдат отнесени към независимата съдебна власт. Всичко останало е ощетяване на децата на Благоевград!

2. Съветвам областния управител, когато цитира документация да я ползва в цялост, а не да цитира произволно избрани неща, извадени от контекста. Посочената в прессъобщението проверка, извършена през 2019 година, е неотносима към настоящия казус, тъй като с решение на ОбС, взето през м. октомври 2021 и последващи действия, на 15.11.2021 ние приключихме процедурата, като бяха изпълнени всички указания на РДНСК. От този момент нататък сградите са напълно законни.

3. Изложената в прессъобщението от областния управител лъжа, че ДНСК – София не ограничава достъпа до сградите, може да бъде установена в документа, приложен под настоящата ми публикация.

В тази връзка призовавам областния управител към отговорно поведение и към това да не разпространява неистинска информация, възползвайки се от функцията и правомощията, които притежава.

Очевидно целта на тази неистинска информация е да бъдат излъгани хората, които сами потърсиха своите права. А това, че аз заставам до тях е въпрос на личен избор, какъвто може да направи сега всеки един!

Така че, утре, 02.02.2023 г., от 18.30 часа, аз ще бъда при тях в парк “Македония”.

Не аз изпратих ДНСК, не аз съм провокирал, с каквото и да е действие от страна на Община Благоевград настоящите събития. Позволих си да запазя собствеността на гражданите на Благоевград не в моя лична полза, а в полза на всички хора!

За пореден път искам да заявя:

Благоевград не е на кмета,

Благоевград не е на държавата,

Благоевград е на хората!", се казва още в позицията на кмета.

Документите, които от Община Благоевград разпространиха пък ясно показват, че достъпът до бившите казарми е реално забранен от ДНСК, с което над 500 деца губят правото си на спорт.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес
bottom of page