top of page

Промени в отдел "Култура" в Община Благоевград

Сред освободените от работа е и Атанаска Ковачева, главен експерт "Култура" в екипа на Румен Томов. Най-вероятно Ковачева ще "грее" от нова позиция- този път като "артистичен" секретар на Камерната опера в Благоевград. Промени има и в правния отдел на Община, както и в отдел "Образование"Промени в отделите "Връзки с обществеността" и " Култура" на Община Благоевград са планирани още от встъпването в длъжност на новия кмет Илко Стоянов. Звеното "Връзки с обществеността" ще премине под шапката на " Култура"- с цел съкращаване на ненужните кадри и повишаване на ефективността. Още от миналата седмица стана ясно, че дългогодишната служителка в отдел "Култура" Яна Янакиева се завръща на работното си място. През 2020-а съдът постанови, че предишният градоначалник Румен Томов я е освободил от работа неправомерно. Тя стана поредният уволнен служител, спечелил дело срещу предишния кмет на Благоевград- ясен показател, че и в юридическия отдел на Томов нещата са куцали.


Сред промените на новия кмет Илко Стоянов е и освобождаването на главния експерт на отдел "Култура" Атанаска Ковачева. Тя е и председател на фонд "Култура", който така и не потръгна през последните две години. Ден след изборите от Общината бяха обявили сесия на фонда, който трябваше да избере кандидати за културни проекти на обща стойност 100 000 лв. Не е ясно какво ще се случи с избраните кандидатури: най-вероятно администрацията на Илко Стоянов ще ги преразгледа. Атанаска беше главно действащо лице на всички официални събития на Общината- тя бе водеща и дежурно четеше речи по общинските събития. На Ковачева обаче е даден избор- или да напусне, или да стане "артистичен" секретар на Камерната Опера, тъй като й остават няколко месеца до пенсия. В кулоарите на Общината коментират, че Атанаска най-вероятно ще избере поста там.

Съкратен е и щатът на Николай Митов, който работеше като експерт по културата. По непотвърдена информация, под въпрос е и поста на Николай Манушкин, който се изявява в Информационния център на Общината от много дълго време. Не е ясно какво точно прави центъра, освен да продава билети- от създаването си до наши дни Информационния център не впечатлява с особена ефективност.


От правния отдел на Общината си тръгва и юристката Живка Юрукова. Тя ще последва колежката си Станислава Иванова, която бе освободена след като стана ясно, че пропуснала важни срокове по проекти на Общината. В отдел "Образование" са освободени Галина Адамова и Николай Салмов.


Очакват се и още промени.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес


bottom of page