top of page

Проектът за Бачиново и Аквапарка няма да се състои

Благоевград няма да има модерен аквапарк с минерална вода. Това стана ясно на сесия на ОБС. От Община Благоевград заявиха, че радетели “за развитието“ на Благоевград и областният управител Н.Шушков са направили невъзможен проекта за Аквапарк с минерална вода и екологичен парк “Бачиново“ поради липса на време и европейски срокове. "Стигна се до крайни лъжи, в които “спасителите” спекулираха със страховете на хората. Внушенията, че Бачиново ще се бетонира са абсолютна лъжа! Докато съм кмет, няма да допусна Бачиново да бъде застроен", категоричен бе градоначалникът на Благоевград Илко Стоянов. Вижте още


Благоевград няма да има модерен аквапарк с минерална вода. За сега. Може би след време да, но към момента проектът стана невъзможен за изпълнение, поради липса на време. “Времето е причината, тъй като проектът е обвързан с европейски срокове, в които вече е невъзможно да се впишем. Предстоят съдебни дела с Областта, както при всяко важно решение за развитието на община Благоевград, а това означава неопределено време. Може би при следващия програмен прозорец ще имаме отново тази възможност, защото аз няма да се откажа от това да направим най-обществените ни места по най-модерен и екологичен начин, за да осуетим нестихващите амбиции за застрояване на Бачиново.” Това стана ясно от изказване на кмета по време на сесия на ОбС пред група противници на проекта.

Припомняме, че през м. май 2022 г. точката за поемане на дълг, предложена от градоначалника, бе отхвърлена от Общински съвет. В края на м. септември, група Общински съветници, по собствена инициатива отново направиха предложение точката да бъде гласувана. Този път тя бе приета, но решението бе върнато от областния управител на Благоевград и ще бъде предадено в съда. Оттук насетне предстоят съдебни битки, но какъвто и да е резултатът – факт е, че Благоевград загуби шанса си за развитие чрез изграждане на модерно плажно пространство, което щеше да привлича хиляди туристи от страната и чужбина. Местната икономика също загуби много!


„Стигна се до крайни лъжи, в които “спасителите” спекулираха със страховете на хората. Категоричен съм и никъде го няма записано, че има каквато и да е връзка между размера данъците и между този проект. Още повече, че през това време същите тези хора гласуваха и поощряваха държавата да поеме дълг в размер на 9 милиарда. Нима Благоевград не е част от България?! Внушаваше се, че „Бачиново“ ще се бетонира – абсолютна лъжа! Идеята е точно обратната – парковата зона да се разшири и асфалтът да изчезне от парка“, коментира кметът Илко Стоянов. Не знам дали всички хора осъзнаваха за какво са се събрали днес, но т.нар. “политици” няма как да не знаят, че се борят за застрояване. На тях искам да кажа, че докато съм кмет това няма да се случи.”


Югозапад Днес

Източник: Struma.com


bottom of page