top of page

Пристигнаха 1673 машини за парламентарните избори на 11-и юли

От ЦИК заявиха още, че гласуването с машини не е трудно и по-скоро проблемът трябва да бъде предолян психологическиОт ЦИК съобщиха, че са пристигнали допълнителните 1673 машини за гласуване за изборите на 11 юли. Те се намират в склада, където са останалите 9600 устройства. Машините за чужбина вече заминаха. В чужбина ще има 273 секции с 421 устройства. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева, която заедно с Цветозар Томов представиха решения на комисията, свързани с организацията по произвеждането на изборите за народни представители.

От Комисията уверяват, че гласуването с машини не е трудно и по-скоро трябва да бъде преодолян психологическият проблем. Първото действие е да се сложи картата в слота. След това се появява екранът, в който избирателят трябва да направи своя избор. След това се натиска бутон "преглед". Избирателят потвърждава избора си, след това излиза контролната разписка. Това е цялата процедура. Процедурата отнема не повече от минута, каза зам.-председалят на ЦИК Цветозар Томов.


ЦИК е изпратила указания до РИК-овете да не се поставят лепенки и указателни стрелки върху смарт картите, както и да не бъдат дезинфекцирани с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов спирт. Росица Матева заяви още, че прегряване не е причина за спиране на машината в село Сърница. Направени са изпитания и машините работят от 0 до 45 градуса.

bottom of page