top of page

Президент и премиер пристигат в Благоевград за 150 години от рождението на Гоце Делчев днес

За първи път в Благоевград честването по повод годишнината от рождението на революционера ще бъде почетена с присъствие на държавен глава и премиер едновременно. Очаква се Румен Радев и Кирил Петков да се включат поредицата от събития на Община Благоевград днес от 17.00 часа.


Днес се навършват 150 години от рождението на революционера, идеолог и будител Гоце Делчев. Годишнината ще бъде отбелязана тържествено в Благоевград с поредица от събития. В 17:00 часа от Съдебната палата ще започне тържествено шествие в памет на великия апостол на македонските и тракийски българи. В него се очаква да се включат президента Румен Радев, премиерът Кирил Петков и кметът на Благоевград Илко Стоянов. 17:30 часа е началото на тържествения ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. Признателните потомци ще сведат чела пред паметта на личността, която остава в историята като една от най-харизматичните и влиятелни фигури.


В ритуала ще участват Военно формирование 26 400, Национално дружество „Традиция“ – регионален клон “Георги Измирлиев-Македончето” , Сдружение „14-ти пехотен

македонски полк“ и др. Танцово-музикална картина ще бъде изпълнена от

Фолклорен ансамбъл „Пирин“. Част от тържествената програма са две изложби. Във фоайето на Регионалния исторически музей ще бъде експонирана без официално

откриване изложбата „Безсмъртният апостол Гоце Делчев“.

Благоевград е неразривно свързан със съдбата на Гоце Делчев и неговия род. Тук е погребан неговият баща, тук почиват костите на много от неговите сродници. Тук те намират спасение и прием след Войните за национално обединение (1912 - 1919). Една от основните общности от бежанци в Благоевград е на кукушани.

bottom of page