top of page

Празнична програма за 3-и март в Благоевград

С богата празнична програма Община Благоевград ще отбележи националния празник на България днес. Тържествено шествие, ритуал по полагане на венци и цветя, както и издигането на националния флаг на Република България са част от програмата за празника.Честванията започват в 10.00 часа с ритуал по полагане на венци и цветя на паметната плоча на мястото, на паметната плоча на мястото, на което горноджумайци посрещат войските на Четвърти мариуполски полк, начело с майор Иван Орлински на 12 февруари 1878 г. Непосредствено след ритуала ще започне тържествено шествие по улица „Трети март“, което ще стигне до площад „Македония“. Там в 10.30 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде отслужен и молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

С участие в празненствата се включват и на Бригадно командване -Благоевград и Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България и НД „Традиция“ – Благоевград.

В Регионалния исторически музей от 11.00 часа ще се проведе Открит урок по родолюбие. В празничния 3-и март кино "Синемакс" ще прожектира премиерно филма "Ботев". Филмът показва неизвестни факти от биографията на големия поет-революционер и си поставя за цел да напомни на обществеността за величието на неговия подвиг. Режисьор на филма е Максим Генчев, а в ролята на Христо Ботев влиза актьорът Деян Жеков. Прожекцията е с начален час 13:45 ч.

Част от празничната програма в Благоевград бе и концертът спектакъл "И за свобода" на Ансамбъл "Пирин", който се проведе на 2-и март от 19:30 часа в зала "Яворов". Концертът е тематичен и е подготвен специално по случай Националния празник на България.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page